Tillbaka på Ölfestivalen i Söderbärke

Tillbaka i hemmets lugna vrå igen. Frun har åkt till Ullared och det är bara jag och barnen hemma. En utmärkt dag till att försöka få ned lite om de öl jag drack uppe i Söderbärke. Drack och drack? Provsmakade känns bitvis som ett för stort ord också. Som jag redogjorde i förra inlägget så var vi tre personer som delade på 1dl smakprover. Detta har fördelen att man kan smaka många sorter men det blir svårt att bilda sig en rättvis bedömning tycker jag. Det fanns gånger då ölen var slut innan jag hade bedömt klart så att säga.

Jag hade tänkt mig ett antal omgångar, flights kallar visst amerikanarna som provar whisk(e)y, där jag ville hitta vilken som var bäst om jag nu inte orkade med fullödiga beskrivningar.

Ljus lager

Nej tusan, min farmors favorit Lapin Kulta fanns inte med men väl tre andra kandidater. Fast redan här blev det servfel i och med att vi plocka med Humle-Hilda som är en tysk altbiér. Mörkt kopparfärgad, något disig. Svag arom som framhäver humlen. Smaken domineras av rena smaker, lite sötma och ett större bett i efterbeskan. En aningen ”kantig” öl. Guld Pilsner från Mora bryggeri är definitivt en ljus lager på 3,5%. Halmgul och ganska neutral i aromen. Medelfyllig kropp och helt okej men inte mycket mera. Vinnaren i första racet blev Pickla Pils från Nynäshamn. En annons ljusare än Moras pilsner och med en lite syrlig ton i aromen förutom en frisk humledunst. Smakbilden domineras av humle utan att överdriva beskan. Mycket bra gjort. Ska man önska sig något mera i den här ölen så får det nog vara lite längre eftersmak.

Medan vi samlades för att gå bort till Karin och hennes mat så passade jag på att avsmaka Tiotaggaren. Detta var jämtlands bryggeriers jubileumsöl 2006. En opac historia, något kolamörk. Antingen är den ofiltrerad eller så fick jag med av bottensatsen som säkerligen har bildats under årens lagring.. Doften präglades av smörkola, källare och var inte alls topp. Här kunde man tydligt känna att ölen inte hade mått helt bra av sina två år i flaskan. Nu dämpades säkerligen aromen av serveringstemperatur, glaset och det faktum att jag stod utanför i blåsten. När vi kommer till smaken så fanns det mera att hämta. Smakrik, viniös. Inledningsvis saknas beskan men den kommer smygande bakifrån och blandar sig med smaker av russin, torkade aprikoser och en aningen rostade toner. Mycket god öl som jag undrar var jag ska placera. Jag läste Old Ale någon stans, enligt Ratebeer är det en English Strong och sjäv tyckte jag mig känna tydliga spår av porter. Tur att man inte behöver placera öl utan bara kan njuta av dom.

Efter mitt matfrosseri så fick jag sista klunken av min frus Dark Swedish Lapland som skulle visa sig vara min frus favorit under festivalen. Den såg ut som en Falcon Bayersk och smakade ett par snäpp bättre. Tänk att ha fått denna öl till köttgrytan mmmm.

Dags för nästa race – Engelska Ale

Oppigård Old Town Ale (200?) är en mörk öl med härligt maltig smak. För att komma från Oppigård så är det förvånansvärt lite humle dominans i denna öl. Rostade toner i aromen balanserar upp maltigheten och sötman. Väldigt len. Smaken är också inställsam, lite kolsyra bidrar till den lena känslan. Medium kropp. Gott om fruktiga smaker men även karamell och lite chokladtouch. Skebo Lantöl var betydligt ljusare än vad jag trodde och egentligen hade jag tänkt mig deras Gjutarens Bästa. Detta var inte festivalens bästa öl. Liten kropp, få smaker, enkel och lite tråkig. Liknade väldigt mycket en mindre lyckad bitter jag bryggde hemma. Tredje ölen vet jag inte vad det var men jag har inte skrivit något direkt om den i mina anteckningar heller så den kan inte ha varit mycket att ha. Någon annan som hittade klorsmak i en öl? Det kan ha varit Forshems Ale. Vinnare blev alltså Oppigård Old Town Ale.

6 reaktioner till “Tillbaka på Ölfestivalen i Söderbärke

  1. Nu är det väl så att det Gröna Huset faktiskt är mitt?????? Eller? Och jag kan göra vad jag vill med det, i alla fall på nätet. I verkligheten är det ju frun som bestämmer vad som ska göras med det men det är ju samma hemma hos dig :) Jag tycker att Ölsamfundet (som Löddret kallade det hela) ska vara glada att få använda min kommersiella gronahuset-wiki till sin verksamhet. Vi ses den 15:e

  2. SAOL säger:

    ”Samfund är en mer eller mindre fast organiserad sammanslutning av individer eller länder på grundval av gemensamma ställningstaganden, världsuppfattningar eller strävanden.

    Med samfund avses ofta trossamfund.”

    Visst stämmer det till 100% med vårt ölsällskap, eller…???

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s