Om mig

Jag heter Uffe Karlström och driver Karlströms Malt. I drygt tio år har jag underhållit, föreläst, utbildat om de ädla dryckerna samtidigt som jag fortsatt att utforska dem. Mest har det varit öl och whisky men även andra destillat har jag undersökt, främst då calvados. Jag är boende i Falköping men reser runt i södra Sverige för att hålla föredrag, provningar, delta i event m.m.

Jag har deltagit i flera olika projekt tidigare men har avslutat mitt engagemang i dessa men det kan vara av intresse för er läsare att veta att jag är delägare och drivande i Bryggeriaktiebolaget Nya Victoria. Det är en av anledningarna att jag har valt att uteslutande skriva om Brittiska öl, det och mitt stora intresse för de Brittiska öarna. Det skulle kännas lite konstigt att skriva om svensk bryggeri på en privat blogg. Att jag bara skriver om brittisk öl ska alltså inte misstolkas som att jag inte tycker svensk är intressant. Av tio öl som konsumeras i Sverige tycker jag nog att sex, sju stycken öl bör vara bryggda i Sverige. Gärna då av ett stort antal bryggerier.

Numera räknar jag mig även som researrangör. Titta här för program för första resan. Målsättningen är att få till två londonresor per år. En på våren och en på hösten.

Oftast undviker jag att poängsätta öl, det känns bara jobbigt numera. När jag gör det så använder jag mig av en tiogradig skala 1-10 där 5 indikerar en öl som är av medelgod karaktär. Det kan handla om en öl som är välbrygd men aningen slätstruken eller om en öl med mera av experimentkaraktär det man har en del kvar att arbeta på. Poängen 6, 7 8 använder jag om öl som i stigande grad tilltalar mig och där en 8 poängare absolut är värd att pröva om man inte har gjort det innan. 9 poäng ger jag öl som är så pass bra att jag trots min ständiga jakt på nya öl gärna köper en till. Det behöver inte alls vara extrema eller udda öl. Det kan vara enkla men massivt välbryggda öl som ger något extra. 10 poäng är givetvis världsklassöl. Jag brukar normalt inte väga in priset och gör jag det så anger jag detta. Alkoholhalten tas dock med i betyget. En öl bör inte vara alkoholstark bara för sakens skulle, bryggaren måste skapa något extra. Om två öl är relativt lika i utseende, arom och smak så ger jag högre betyg åt en 5,3% öl än en 7,2% öl.

De producenter som vill skicka information eller varuprover får gärna göra detta. Läsare som vill skicka frågor, be om hjälp för att hålla egna provningar eller vill kontakta mig för något annat, feel free to do so! Tips och förslag på vad ni vill läsa om på bloggen tas också emot med stor glädje.

/Uffe

Uffe Karlström
Döbelnsgatan 12
S-521 31 Falköping
072-53 14 907
uffe@karlstromsmalt.se

3 reaktioner till “Om mig

  1. Hej!

    Kommer du till Öl- & Whiskymässan? I så fall måste du hälsa på oss i vår monter! Pilsner Urquells bryggmästare Václav Berka kommer tillbaka till Stockholm Beer & Whisky Festival med den 2700 liter stora tunnan med ofiltrerad och opastöriserad (färsk) urpilsner. Tunnan invigs strax efter pressbrunchen torsdagen den 29e september. Pilsner Urquell utvecklar i år sitt koncept genom att erbjuda gratis privata ölprovningar för små grupper där tjeckiska öl från olika originalrecept jämförs i smak och karaktär. Kolla länken för mer detaljerad information! http://www.facebook.com/urpilsnernsvanner

    Hoppas vi ses på mässan!

    /Olle,
    tfn: 076 – 314 51 00

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s