Då kör vi igen, ny månad, portertorsdag

Tiden har runnit iväg för mig. Klockan närmar sig midnatt men jag tror nog att jag pallar 30-40 minuter mindre sömn och väljer att korka upp en flaska porter. En porter som andas tradition och konservatism i en av de få positiva sammanhangen. Detta är en öl med tydliga rostade toner om än mjuka sådana. Inte så chokladig ännu, den är för kall. Kommer direkt från matkällaren och med dessa sibiriska vindar som drar in över Sverige för tillfället så innebär det för kall öl. Svårt fall av I-landsproblem.

Anspach & Hobday, The Porter, Karlströms MaltEftersom jag har analyserat den tidigare så tänkte jag istället ta några minuter i anspråk och analysera utbudet av svarta öl i ordinarie sortimentet. Det finns åtta öl från brittiska öarna i det ordinarie sortimentet under kategorin Stout/Porter. Fuller’s London Porter, Plain Porter, BrewDog Jet Black Heart, Guinness Draught, Stoodley Stout, Guinness Extra Stout, St Peter’s Cream Stout, Young’s Double Chocolate Stout.

Två Guinness plus en Plain Porter från Irland. BrewDog har sin milkstout och vi har Young’s klassiker Double Choclate Stout och sedan mera middle of the road porters som sträcker sig från 4,8% till 6,5%. Vi har alltså lite av varje men inget riktigt starkt och maffigt. Ingen imperial stout, St Peter’s Cream Stout är starkast med sina 6,5% och nog den fylligaste, kraftigaste av dem.

Jag har smakat alla tidigare men jag kan inte minnas när jag drack en Young’s senast, Plain Porter är två år sedan, Guinness Extra ännu längre. Svårt att välja favoriter alltså. Jet Black Heart är inte länge sedan jag drack och den gillade jag skarpt men Fuller’s London Porter slår den nog. St Peter’s är riktigt mjuk och sammetslen. Rätt jämnt skägg mellan dessa tre skulle jag påstå. Ingen av dem undviker jag aktivt men Guinness Draught kräver absolut rätt plats, rätt mat, rätt sällskap och rätt tillfälle för att vara attraktiv. Vilken gillar ni bäst av dessa åtta och inte minst, varför. Skulle vara roligt att höra om ni saknar någon? Själv kan jag tycka att Burried at Sea hade varit rolig att se på hyllorna, Hammertons Oyster är riktigt fin. Anspach & Hobday’s Porter och absolute deras rödvins variant. Får jag önska fritt så varför inte Good King Henry, dock inte reserven.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s