Pubcos – Sista delen i miniserien om ölställen

Dags för sista delen där jag beskriver olika dryckesställen. Återigen har jag ett stort Londonfocus så antalet pubar varje kedja har gäller för London. Anledningen till detta är att det helt enkelt var Londonsiffror jag hittade (källa: The CAMRA guide to London’s Best Beer Pubs&Bars puhh)
Förutom Freehouses och bryggeriägda pubar så har vi några olika pubkedjor. Egentligen skiljer de sig inte särskilltrent formmässigt från de bryggeriägda pubarna men känslomässigt och inriktningsmässigt. Flera av kedjorna är små och har verkligen haft en betydande roll i ölkulturens utveckling i London (men även utanför London). Den största JD Wheterspoon är väldigt bespottad men jag ska återkomma till den kedjan och varför jag tycker den förtjänar mera respekt än den kanske har fått hittills.

Låt oss börja med den i mitt tycke häftigaste och viktigast även om den bara har sex pubar. Craft Beer Co (6 pubar). 2009 gjorde Martin Hayes något helt otrloigt dumt enligt många. Han friköpte en pub i Pimlico från Greene King och renoverade om, fräschade till och så såg Cask Pub&Kitchen dagens ljus. Ett ställe som kanske inte möter upp till våran romantiska bild av den brittiska puben, mera mot tapprooms. Tidigt hade de stort fokus på öl från Londonområdet men i takt med att många andra har dykt upp så har de flyttat ut sina gränser och tar gärna in hippa bryggerier och sådana som är mera okända utanför London.
fyra-glas-ol-craft-beer-co-london-karlstroms-maltTvå kedjor som jag själv ännu inte har besökt trots att de har 50-talet pubar tillsammans är Antic och Barworks. Fast bland 4000 pubar totalt så är ju chansen att springa på någon av dem ganska liten. Antic (37 pubar) startade med en pub för 16 år sedan. Ett välkommet och välbehövligt tillskott enligt Des de Moor i hans Londonguide. De har riktat in sig på att köpa nedgångna pubar och har där efter vänt deras siffror från röda till svarta. De har ingen enhetlig logga för sina pubar utan den gemensamma nämnaren är en shabby-chicstil, samlingar av skräp, ungdomlig publik men välkomnande atmosfär för oss äldre och ofta en kort och kärnfull meny. Lägg till några intressanta cask men även flasköl. De hade en nedgång för tre år sedan (2013) när de tvingades sälja av några pubar men nu har det vänt igen. Barworks (14 pubar) är spännande för oss svenska så till vida att det är startat av Andreas Åkerlund och Patrik Franzén. En annan kul detalj är att kedjan började som spritbar men har svängt över mot öl

Nicholson’s (45 pubar) och Taylor Walker är två kedjor som liknar varandra. Traditionella ställen, ofta i centrum, gärna med ett historiskt perspektiv och med casköl som en hörnpelare. Nicholson’s kör med en egen Pale Ale från St Austell (okej, den kan ni kanske hoppa över) och enligt information jag har så har de oftast något från Truman’s böland sina fyra, fem pumpar. Taylor Walker hade fr några år sedan ett cask-utbud som man kunde beteckna som more safe then sorry. De har dock utvecklats. Det är några av deras pub manager som har pressat fram förändringen som varit kunddriven.
Slutligen då, den bespottade kedjan. Det finns dem som skulle skämas ihjäl om någon såg dem på pubarnas McDonalds J D Wetherspoons. 900 ställen över hela landet var av 150 finns i London. Deras pubar finns ofta i byggnader/lokaler som inte har varit pubar innan. Gamla kyrkor, postkontor, gasklockor… Inte någon dålig utveckling från det första stället som grundaren Tim Martin öppnade 1979. Namnet tog han från en av sina gamla lärare. Vad är det då jag gillar med dem? Lågt pris, man kan slinka in och få en eller två bra pint till fantastikskt pris. Två gånger per år har de ölfestival och de finns det lite extra roliga saker även om en del av det inte känns så inspirerande för en ölnörd. Chimay Blå är knappast någon raritet i någon annans ögon än just ”Spoons” En annan kul grej de har arbetat med är att de har tussat ihop välrenommerade amerikanska (humle)bryggare med brittiska, traditionella, regionala bryggare. Dessa har sedan bryggt engångöl enbart för Wetherspoons räkning.

Läs gärna de andra två delarna
Free Houses – Del två i pubserien
Tied house eller Free House, Pub eller Bar eller rent av ölcafé (Del 1)

En reaktion på ”Pubcos – Sista delen i miniserien om ölställen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s