Om grumliga öl

Hazy beers, blanka, grumliga, naturliga ingredienser och lite andra tankar om ölens utseende.

Jag tänkte inte göra ett inlägg och ens försöka klämma in allt intressant som jag fick reda på vid min pratstund med Justin Rivett på Moor Beer. Istället tänkte jag försöka använda materialet i några olika inlägg och vi startar med detta om ölens klarhet. Det blir en lång inledning för att återkomma till till Moor Beer.

Nya FullersglasFör flera flera år sedan fanns det i tidningen Hembryggaren en artikel om ölens blankhet. Enligt den så är den korrekta termen blank öl och inte klar öl. Jag brukar lite grovt dela in ölen i blank öl, nästan blank, disig öl och grumlig öl. Vissa öl förväntas vara disiga och andra inte. Vissa människor gillar att ölen är disig, andra vill ha den blank, några bekymrar sig inte och andra tror att det är fel på ölen om den inte är blank medan åter igen vissa blir lite misstänksamma OM ölen är blank. Är detta filtrerar, pastöriserad skitöl? Vi kan helt enkelt konstatera av graden av ölens blankhet/disighet påverkar hur ölen kommer uppfattas.
Vad gör ölen disig då? Här finns nämligen grunden till vissa av åsikterna. Vi börjar med ett enkelt exempel. Sydtysk Veteöl. Dessa öl finns från vissa bryggerier i två varianter. En hefe, med jästen alltså och en filtrerad version som kallas Kristall. Den senare har en påtaglig annan arom när jästen har filtrerats bort. Tittar man på mina veteöl som oftast bryggt på våren för att sedan i allt minskande antal stå i källaren under sommaren. När man öppnar en flaska till kräftorna så ligger all jäst prydligt på botten av flaskan så vill man ha jästen med och den karaktär den bidrar med så får man rulla runt flaskan först. Sedan kan grumligheten bero på proteiner i olika former. En form kallas köldgrumling och är proteiner som klumpar ihop sig när ölen kyls ner. Försvinner om den värms upp. Har man filtrerat kraftigt så ska inte detta heller ske. Filtreringen sker nämligen med kyld öl så då tas dessa proteiner bort. Om en sådan öl är grumlig då kan det vara ett tydligt tecken på att något har gott fel.

img_0340Denna långa inledning för oss in på Moor Beer och deras strävan efter att all deras öl ska ha en naturlig disighet. Och det gäller alla deras öl. Så har de arbetat sedan Justin Hawke köpte bryggeriet. En väldigt stark influens till detta var Justine Hawkes tid i Tyskland där han gärna drack av deras naturlig disiga öl, inte bara då veteölen. Att sälja en sådan öl kräver lite mer av ett bryggeris säljorganisation i England. Öl, real ale, kegbeer eller vad det än är serveras normalt blank. Justin Rivett berättade om hur det kändes att sitta på den närmaste puben, ett Free House, men inte få chansen att dricka sin egen öl. Till stor del beroende på disigheten. Även den humliga karaktären var givetvis ett problem också samt priset men disigheten var en sak som han lyfte fram. En annan mycket viktig orsak till att vilja fortsätta med disiga öl trots att det ger vissa mindre bra försäljningseffekter var känslan att ölen blir mera naturlig utan klarningsmedel. Isinglass är ett vanligt klarningsmedel och är något som enligt Mr Rivett luktar otroligt illa. Det är en substans som man utvinner från simblåsan hos fiskar och jag kan inte mer än förundras över den bryggare som först kom med idén, ”hmm, undrar om jag inte skulle pröva att stoppa i lite fiskblåsa i ölen för att se om det inte kan bli en blankare öl då” En fördel med att inte använda isinglass är att ölen blir vegan-vänlig. Själv kan jag bara säga att öl som är blank är oftast mycket vackrare att se på men det gör mig inte så mycket om en öl är lite grand disig men helt grumlig är sällan kul att den är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s