Allt är inte gott bara för att det är svart

Carnegie Porter

Torsdag, och vet ni vad. Jag tänkte dricka en porter (eller något annat svart i den typen av kategorier öl) Eftersom det inte har kommit nya brittiska öl i den kategorin på länge, jag ville heller inte öppna någon av ”finflaskorna” och dessutom var det hög tid att beta av lite av det ”övriga” som jag har ståendes i ölkällaren som riskerar att bli för gammalt. Jag öppnade således en imperial stout från ett svenskt bryggeri. Nära 10% enligt etiketten och en hemskt besk och rostad upplevelse utan balans. Ingen sötma, ingen maltkropp men en väldigt starkt rostad karaktär. Nja, funderade på att korka igen den och lämna tillbaka men vad ska jag säga för fel? Jag tror inte den har jäst konstigt, känner ingen infektion eller annat otrevligt. Bara en öl som absolut inte passar mig. På med korken och så gick jag och hämtade en annan öl, Imperial porter denna gång men med samma deprimerande resultat. Även detta är ett svenskt bryggeri. Återigen är det obalansen som slår mig. Porter utan porterkaraktär. Vad menar jag med porterkaraktär, jag funderar ett slag och bestämmer mig för att öppna en flaska Carnegie Porter från 2010. Bara för att hitta min egna definition på porter. Sötma, choklad, russin, GOTT!

Vad vill jag med detta blogginlägget då, racka ner på odugliga svenska småbryggerier? Knappast. Anledningen till att jag inte nämner vilka bryggerier det är frågan om är att jag lever i en väldigt stark övertygelse om att dessa har gjort sitt bästa, att de skruvar på sina recept och att de kommer att utveckla ölen så att de blir bra (bättre) Imperial stout/porter är inte så lätt som man kan tro. Det är inte bara att slänga på rejält med malt och få ett högt OG. Det krävs mer än så. Det här är öl som båda har funnits närmare ett år i min källare och under den tiden har de säkerligen utvecklats. Imperial Stouts och porters är öl som ska smaka bra under många års lagring och hur ett öl blir med lagring kan man inte veta förrän man har lagrat det. Bryggerierna kommer under nästa vecka att få ett e-brev från mig med mina iaktagelser, jag kommer även fråga om det är samma batch som finns om man beställer nu. Är det nya batcher i omlopp så köper jag nog en flaska och prövar igen, och igen om det skulle behövas. Det gäller att ge bryggarna chansen att utveckla de fantastiska öl som stout och porter kan vara.

Nästa torsdag vet jag inte vad jag dricker men torsdagen där efter blir det troligen Samuel Smith’s The Famous Taddy Porter för att fira den underbaraste dagen i veckan, portertorsdagen!

En reaktion på ”Allt är inte gott bara för att det är svart

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s