Fläskköttsmarinad

Vi hade träff med Gröna Husets Ölsällskap i lördags. Det var där ifrån efterrättsreceptet kom. Traditionen bjuder att på majträffen ska det vara grillat och så även i år. Någon gång ska jag se till att testa olika marinader, med och utan öl, för att se om man verkligen känner själva ölsmaken. Jag tror ölen mera bidrar till koncistens. Till receptet!

Ingredienser:

1 dl belgisk veteöl
½ dl olivolja
2 msk honung
2 msk dijonsenap
2 finhackade vitlöksklyftor (om de är små så ta tre)
1 tsk färsk, hackad koriander (eftersom du säkerligen köper en hel kruka så snåla inte)

Blanda ihop ingredienserna. Lägg köttet i en plastpåse och hälll över marinaden. Marinera i minst fyra timmar och se till att vända på påsen ofta under tiden.

Jag är ingen storkock så ta detta med en nypa salt och rätta mig gärna om ni vet bättre. Koriandern går bra ihop med Hoegaarden eftersom den också är kryddad med detta. Men vill man inte ha öl i så ökar man mängden koriander. Orignalreceptet föreslår citronsaft till marinaden men jag tyckte inte riktigt att det behövs eftersom Witen är syrlig i sig. Vad man letar efter är alltså kolsyran. Kolsyra gör att köttet lättare ”öppnar sig” för smakerna i marinaden och snabbare marineras. Dessutom bibehåller det saftigheten bättre. Man skulle således lika gärna kunna använda sig av kolsyrat vatten och mera av kryddorna i övrigt fast det blir, i mitt tycke, betydligt roligare att laga mat när man har gjort marinad på 1 dl öl.

En reaktion till “Fläskköttsmarinad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s