Tio bra pubar – del 1, de första fem pubarna

Jag skriver tio bra pubar istället för de tio bästa pubarna av tre olika anledningar. (i) jag har inte besökt alla pubar, (ii)att välja ut pubar så här handlar väldigt mycket om att tycka och jag vill kunna få tycka helt fritt samt (iii) pubar är färskvara, byt ägare eller någon i personalen och det kan gå rakt upp. En pub som inte alls var bra den dagen jag passerade kan i själva verket vara underbar, alltså vill jag lämna utrymme här. Dessutom är det svårt att sätta ihop en Ett glas öl på Craft Beer Co med anteckningsbokfullständig kriterielista. Jag har valt att ta med tre olika typer av pubar. Antingen har puben en underbar atmosfär som gör att den får komma med på min lista eller så har den fantastiskt ölutbud. Dessa två aspekter kan givetvis samverka och ska inte ställas i motsats till varandra. Den tredje aspekten är historik och miljö. Det finns fortfarande möjligheter att följa med och uppleva pubarna på plats. Den 24-28 april drar vi till London. (Läs programmet) Pubarna i Alfabetisk ordning:

The Craft Beer Company, 82 Leather Lane, Clerkenwell
Craft Beer Co, Clerkenwell är del av en kedja pubar men om jag inte har fel är detta den ursprungliga. Puben består av ett stort rum med serveringsdisk längs ena långsidan. Jag kommer inte ihåg hur många pumpar med cask som de hade men knappt fyrtio pumpar totalt med en fantastisk god spridning på innehållet. Komplettera detta med cirka 200-300 flasköl och kvällen är räddad. Man behöver inte komma särskilt mycket längre på sin pubrunda för att vara väldigt nöjd ölmässigt. De brukar även ha en eller två cider av hög klass om man vill pröva. Vill man äta fläskpaj eller Scotch eggs så kan man vara nöjd men annars bör man gå någon annan stans för att äta. Detta är vad engelsmännen kallar en våt pub, d.v.s. de serverar inte mat

Cross Keys, 31 Endell Street, Covent Garden
Cross Keys är en klassisk pub med bra ölutbud. Visserligen kan den kännas aningen överdekorerad både med saker och med blommor. Det senare främst på framsidan under de varmare månaderna och väl inne så kommer du troligen inte märka av inredningen för det är så mycket folk. Väldigt mycket folk, fullpackat och gemytligt. Cross Keys är något av en bryggeripub för Brodies bryggeri med fyra, fem olika öl från dem men sedan blir det tunnare på ölfronten. Läderklädda långbänkar framför baren, överlupet med kopparföremål, porträtt och en hel del Beatlesprylar men som sagt, detta ser man knappt för allt folk.

The Grenadier, 18 Wilton Row, Belgrave Square
The Grenadier är ett underbart kryp in på en bakgata. Låt dig inte luras, det är mest turister här men icke desto mindre är känslan av ett lokalt vattenhål stark. Puben har från början varit i klassisk indelad pub med olika avdelningar och flera
ingångar. Visserligen använder alla en ingång men avdelningarna finns kvar och delar av matsalen som har vita dukar vilket några av kunderna på en närbelägen pub jag besökte rynkade på näsan åt. Vad tror dom där borta var deras reaktion, tror de att de är en resturang? Namnet har puben sedan 1800-talet då den var inofficell mäss åt hertingen av Wellingtons officerare. Notera den tennbeklädda bardisken. Puben hör till kedjan Taylor-Walker så ölen handlar mycket om lite större regionala bryggerier även om enstaka fat av Londobryggerierna letar sig gärna hit.

The Harp Bar, 47 Chandos Place, Covent Garden
Bästa lokala puben enligt CAMRA under flera år och av döma av folkmängden som brukar The Market Portervara där så är det ett helt rätt val. Framförallt kommer de med för att de förutom många roliga, spännande öl och välskött pub så har de mycket bra cider och perries. Ofta finns det även en mild på pump. Någon gång ska jag tajma in mitt besök så det passar med att äta en av deras prisbelönta korv i baps, en typ av bröd. Det kan finnas mera plats på övervåningen om man har tur.

The Jerusalem Tavern, 55 Britton Street, Clerkenwell
Detta är en mycket gemytlig pub. Huspub till Suffolkbryggeriet St Peter’s och jag kommer faktiskt inte ihåg om de hade andra öl än deras men är man här så dricker man St Peter’s. Sex pumpar sitter i träfat bakom baren med självrinnande real ale. När jag var där hade man dessutom tre tillfälliga sorter ytterligare i synnerligen osexiga bag-in-box liknande anordningar. Det var bland annat en specialbrygd som hade gått snett som man hade kryddat upp med nejlika, koriander, lime och sparris. Kul att pröva men inte god.

Fortsättning följer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s