Guinness Nitro-IPA

Guinness Nitro IPA, ölunderlägg, Karlströms MaltArthur Guinness startade sitt bryggande 1759 och idag är det välmående bryggeri knappast känt för nymodigheter. Stabilitet är det som gäller, kanske inte så förvånande med en sådan grundare. Arthur Guinness skrev på det berömda kontraktet om £45 per år i 9000 år så kunde han säkerligen inte drömma om vad som komma skulle.

Nu har man hittat tillbaka till sina rötter skulle man kunna vränga till det. Man brygde nämligen inledningsvis ale och inte porter. På mässan tog jag möjligheten att pröva Guinness Nitro-IPA. En ale således men det är inte deras första ale på länge, tro inte det.

Utseendemässigt så ser den inledningsvis väldigt lik Guinness Draught. Det är givetvis nitrogasen som gör det hela. Vacker skumgardin som drar upp utmed kanterna på glaset och skapar ett småbubbligt, kompakt skum. Mörkare än vad jag hade räknat med, djupt mahogny.

Aromen är väldigt grön och tydligt vegitativ humlighet, fruktiga grundtoner som drar mot det tropiska.

Samma mjuka munkänsla och lätta kropp som en draught. Markerad beska, oväntat markerad men inte en kraftansamling i modern mening. Tillförde Nitro något, tror inte detta eller så är jag bara så inkörd på den speciella munkänslan hör ihop med stout? Inte riktigt lika tunn som stouten men samma platta smakläge. Karamelliga, smöriga toner.

Lite grapefrukttoner kommer på slutet men eftersmaken dör tråkigt fort.

Nja, det här övertygade inte mig. Man kan absolut brygga IPA på St James Gate, det är jag övertygad om men detta med Nitrogas kändes fel. Man vill inte runda av en IPA, den ska ha distinkta kanter. Kul med något nytt från jätten men inget för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s