Varumärket Arboga och dess nya öl

ArbogaölenGivetvis ska man försöka att inte ha fördomar. Det gäller ALLT inklusive öl men det är dumt att tror att man inte har fördomar. Man lurar sig själv då. En av de sämre ölen, enligt mig, som bolaget har är Arboga 10,2% och under alla mina provningar har jag aldrig hört någon som har något gott att säga om ölen. Givetvis kan det ha suttit en och annan förskrämd åhörare som inte har vågat säga att han/hon gillar Arboga 10,2% för talkören som tycker att den bara är obalanserad, konstig, spritig o.s.v. har varit ganska kraftig och jag har inte varit den mest tongivande för jag har bara smakat några få gånger.

Arboga för mig var alltså ett diffust märke som jag trodde att någon av de stora ägde. Ett märke för mindre bra lageröl om jag uttrycker mig så. Därför hade jag lätt kunnat missat Arboga Vårlager om det inte hade varit för Arboga Majbock som dök upp samtidigt. Jag ringde upp Zoi Mitakidou på Galatea för att få en liten pratstund med henne om just varumärkena Arboga och även TT m.fl.

Bakgrunden är den att när Carlsberg år 2001 skulle ta över Pripps så hade Konkurrensverket åsikten att Carlsberg borde sälja av med några av sina varumärken. Galatea köpte då TT, St Erik, Sailor och även Arboga. Man låter nu tillverka öl hos flera av landets stora och små bryggerier som Zoi uttryckte det hela. Enligt uppgifter bl.a. på Ofiltrerat i en kommentar från Dempa så är Vårlagern bryggd av Jämtland medan Majbocken bryggdes av Åbro. Man ärvde en del recept av Pripps men Galatea har nu även börjat utveckla ”egna” produkter. Det var lite oklart om Julölen var ett recept som följde med köpet eller om de hade utvecklat den själva. Galatea har ingen egen bryggare utan tar fram en smakbeskrivning som de ber lämpligt bryggeri brygga efter. Bryggeriet provbrygger och Galatea godkänner. Det kan alltså bli olika bryggerier varje gång, i princip, enligt Zoi, som brygger en viss öl.

På frågan om vi kunde vänta oss flera spännande öl i märket Arboga så blev svaret troligen och hon passade på att puffa för Three Towns Premium som kommer att lanseras på bolaget i höst. Galatea jobbar även på varumärket St Erik som de ev. kommer att återlansera medan Sailor troligen får ligga på havsbotten ett tag till. Det kan man förstå med tanke på omdöme på t.ex. ratebeer.Vi gled in på prat om andra öl och så mycket stod klart att det troligen dröjer länge innan det dyker upp en Arboga Trippel men Galatea har en godbit i form av Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel som kommer att släppas på Systemblaget den 1 augusti i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s