Toad in the Hole och en ESB

Padda i hålet. Vem tusan kommer på tanken att döpa en maträtt till något så skruvat? Ingen aning faktiskt? Och wikipedia vet inte heller, vem ska då veta? En 1700-tals rätt vad det verkar som. Kan bakas med annat än korvar om man tittar historiskt men numera är det definitivt korv som gäller.

Det är inte jag som har gjort rätten utan det är min dotter som håller på att arbeta sig igenom The Harry Potter Inoffical Cooking Book. Jag tror att jag har nämnt det tidigare på bloggen.

Jag har aldrig sett den på menyn någon gång på någon pub men endera dagen hittar jag den nog. Vore roligt att se hur den smakar på drottningens ö. När dottern har gjort den så har hon inte riktigt orkat hela vägen igenom. Inget potatismos och ingen skysås. Jag tror att det höjer anrättningen som annars mest smakar som en fläskpankaka men med korv istället för fläsk.

Ingredienser:
Solrosolja
8 st lite större färska korvar som du steker först eller förbakade korvar som du använder som de är
4 kvistar av färsk rosmarin
2 stora röda lökar
2 vitlöksklyftor
2 teskedar osaltat smör
6 matskedar balsamvinäger

Fullers ESB, Toad in the Hole, Karlströms maltSMETEN
285 ml mjölk
115 g vanlig mjöl
3 stora ägg
från frigående höns

1. Blanda ingredienser till smeten tillsammans med en nypa havssalt, och lägg åt sidan. Ju tunnare desto bättre
2.
Fyll på knappt 1 cm solrosolja i en ugnsfast form, sätt in i ugnen på 250ºC Placera en långpanna under som fångar upp olja som skvätter ut ugnsformen.
3. När oljan är väldigt het, lägg till korven – håll ögonen på dem och låt dem
ligga i tills de är ljust gyllene.
4. Ta nu
formen ur ugnen, var mycket försiktig och häll smeten över korven. Kasta ett par kvistar av rosmarin i smeten.
5. Det kommer att bubbla och eventuellt spruta lite, så försiktigt sätta
formen tillbaka i ugnen. Öppna inte luckan på minst 20 minuter, eftersom Yorkshire puddingar kan vara lite känsliga när de stiger. Ta ut ur ugnen när smeten är gyllene och vacker.
6.
Löksåsen: skalla och finskiva löken och vitlöken, stek sedan i smöret på medelvärme i ca 5 minuter, tills de blir genomskinliga. Du kan lägga till lite timjan eller rosmarin här, om du vill. Tillsätt balsamvinägern och låt det koka ner till hälften.
7. Servera vid bordet med paddan i hålet, potatismos, grönsaker och bakade bönor eller kanske en grön sallad om du vill känna dig lite nyttig!

Öl till detta? Jag hade en Fuller’s ESB men absolut så funkar en Traquair House Ale kanonbra. Speciellt om man har gjort en extra tung sås. Jag skulle gärna pröva något syrligt till detta, kanske använda isterband som korvvariant för att få fram en tydligt svensk padda i hålet.

En reaktion på ”Toad in the Hole och en ESB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s