Soppor

Hur var det nu, skulle jag inte sitta på onsdagarna med fötterna på pallen framför brasan och skriva blogginlägg? Jovisst men igår var det lite modifierat. Jag är på kurs i Linköping så pall, brasa och internet gick bort men lite skrivande blev det.

När jag var liten så sade min farfar att soppor var för tanter och tandlösa gubbar. Säkerligen hade han fnyst åt maltwhisky också så jag fäster inte så storvikt vid det hela. Dessutom så saknar jag en tand numera och kan således hävda att jag är på väg mot tandlöshet. Hur som faller sig så gillar jag numera soppor och tycker att det passar bra både på torsdagar och som starträtt för en ölmiddag. Det kan vara soppor med öl i eller bara öl till soppan. Mest klassiskt i det Karlströmska hemmet är en lök och potatissoppa med öl i. Skala och skiva lite lagom med lök och potatis och bryn detta i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt en liter buljong och 1,5 dl öl och koka tills potatisen är mjuk. Mosa sönder med potatisstöten och servera gärna med en klick syrlig yoghurt. Vilken öl ska man använda? Ofta använder jag Pripps Blå lättöl eller något liknande men inte Falcon Bayerskt, det blir otäckt beskt. Inte mörkare torra öl och absolut inte öl med lite större beska. Det behöver inte vara några humlebomber för att soppan ska bli otäckt skarp. Har man bestämt sig för syrlig yoghurt så kan man ta en belgisk trippel eller något åt det hållet som t.ex. en Duvel.

Något som är fantastiskt gott är musslor. Oftast har vi kokat det på klassiskt vis med lök, vitlök och vitt vin men vi har även testat med öl. Altbier ger en väldigt naturnära havssmak om man håller igen lite på vitlöken medan veteöl framhäver just vitlöken bra. Stora, maltiga, kraftiga belgare som La Chouffe Houblon passar bra. Det är sötman i ölen som ska komma fram för att komplettera musslorna. Glöm inte gott bröd så att man får upp såsen/soppan/spadet som är nog så god som musslorna själva.

En soppa som jag aldrig har prövat att ha öl i men som passar utmärkt med öl till är morotsoppa. Stora mängder vitlök och sötman hos morötterna ger oss flera alternativ till dryck. Veteöl kan fungera bra men aldrig fantastiskt tror jag. Systembolaget rekomenderade något i stil med Grebbestads Lager men det var enligt mig sämre. Flera andra har dock varit mera uppskattande. Jag tror att det kan ha mycket att göra med sina smakpreferenser för öl. Istället vill jag ha något renjäst med relativt mycket humle som tillexempel Sierra Nevada Pale Ale. Jag har inte provat Anchor Steambeer men någon gång kommer jag att göra det.

Morotssoppa (4 personer)
6 morötter
1 gul lök
1 liter grönsaktsbuljong
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 msk kräm fräsh

(vit)yoghurt till servering

Skala och skiva morötterna, grovhacka löken. Fräs detta i smör i en soppkastrull. Pressa ner vitlöksklyftan och red med mjölet. Tillsätt buljongen och låt soppan koka upp och småkoka i 15 minuter.

Tag grytan av värmen, tillsätt kräm fräshen och mixa soppan helt slät och lite luftig. Smaka av med peppar och salt.

Servera gärna med yoghurt och nybakat, grovt bröd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s