Dagen då julkänslan infann sig

Jag hör absolut till de personer som gillar julen. Jag gillar att man ska träffa släkten, äta god mat, att det blir ett par dagar av inaktivitet. Jag tycker om musiken i december, hela vägen från jobbiga, glättiga, julsånger som absolut inte kommer hålla genom decennierna till välljudande körsång av gamla klassiker. Jag gillar pepparkaksbak, adventsljusstake och julkalendern på TV. Däremot gillar jag absolut inte att man gör saker för tidigt. Var sak har sin tid.


Precis på samma sätt som man inte plockar fram adventsljusstaken innan advent så skulle vad det mig anbelangar vänta med julölen till slutet av november. Så tycker som bekant inte Systembolaget utan årets julöl finns framme i butikerna. Vem vet, det kanske är så illa att några sorter har tagit slut redan? Otänkbart är det inte alls. Vid luciatid så börjar det definitivt tryta och den som inte har handlat på sig sina favoriter riskerar att bli utan.
Själv har jag trots både julöl och julmust på jobbet inte haft den minsta känning av julkänslor förrän den här helgen då både kyla och snö drog in över Falköping. Båda två lika välkomnade av mig. Lördagen bjöd på lätt snålblåst, gråkallt väder där solen plötslig tittade fram vid middagstid. På kvällen kom föraning om snö och i morse vaknade jag upp till hjulspår på gatan. Inget tjockt snötäcke men någon centimeter var det. På eftermiddagen var jag med på Tomtevandring i ymnigt snöfall och skötte eldarna. Fyra eldfat, två eldkorgar, hundratals marschaller, lite stormlyktor, glögg, glada barn, varmkorv, pepparkakor och plötsligt kände jag att ikväll blir det en julöl.


Valet föll på en gammal kär favorit. S:t Peter´s Winter Ale som med sin värmande maltighet, sina lätt rostade toner, sin brödighet och sin still beska är en otroligt god öl som jag längtar efter att den ska komma varje höst/vinter. Den känns lite hårdare rostad i år än vanligt, lite mera brända toner. Lättare kropp gör också att jag inte riktigt jublar som jag brukar men fortfarande, det kommer att bli några flaskor till ölkällaren så jag har att njuta under kommande månader. Njuta av dess smakrikedom, vintriga arom och mjuka munkänsla. Skål och God bara-en-vecka-kvar-till-advent på er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s