Kollar Hurlingen

Styr slumpen våra liv? Jag tror nog det, det finns så många om inte livsavgörande så i alla fall väldigt viktiga händelser som påverkat mitt liv för att det ska kunna räknas som förutbestämt tycker jag. Denna slump har gjort att av de fyra öl jag har druckit för att fundera ut min personliga definition av porters så har tre varit från Irland. Inser då att jag har försummat att rapportera om årets upplaga om All Ireland Hurling Championship. Förstår att ni alla har saknat detta och jag bloggade ju inget i juli, augusti, september. Hurlingen avgjordes i år av någon anledning väldigt tidigt på sommaren. Klassiskt är att finalen ska spelas på Croke Park första helgen i September. All Ireland har spelats varje år sedan 1889. Varken första världskriget, inbördeskriget eller andra världskriget har stoppat turneringen. Närmast var det 1941 och då var det mull- och klövsjukan som ställde till problem.

Jag slog mig ner med ett glas Sullivan’s Maltings för att titta igenom highlights från årets upplaga av All-Ireland Hurling Championship

Leinster och Munster dominerar sporten totalt. Inte så konstigt med tanke på folkmängd men det beror också på att Fotball (gälisk variant) och rugby är så stort i Connacht och Ulster. Kilkenny slog Galway i Leinsterfinalen och Limerick slog Clare i Munsterfinalen. Numera är detta inte helt avgörande för det finns varianter för utslagna lag att kvala sig tillbaka in i cuformatet likt brottarna har i sin viktklasser vid VM och OS. Hela slutfasen börjar med två preliminera kvartsfinaler som Cork respektive Wexford vann. Vinnarna kliver då in i de ”riktiga” kvartsfinalerna men det är bara två sådana. Därmed var vi framme vid årets match om man frågar mig. Clare mot Wexford i den ena kvartsfinalen. Otroligt rolig och välspelad hurlingmatch där båda lagen verkligen bjöd på både taktisk disiplin så väl som individuella genidrag. Inte ofta man ser målvakten göra mål t.ex. Inte heller hur ett lag kan tappa sin struktur så fullständigt på grund av skada (David Reidy men han återkom efter behandling vid sidlinjen efter typ 6-7 minuter)

I semin åkte sedan mina ”favoriter” Clare och Galway ut så finalen kom att stå mellan regerande mästarna Limerik och Kilkenny. Om Limerik vann så skulle de för första gången vinna tre finaler i rad och om Kilkenny vann skulle de ta sin första titel sedan 2015.

Finalen kändes tidig avgjord, Limerik låg sex, sju, åtta poäng före men två snabba mål av Kilkenny i början av andra halvlek gjorde det hela spännande men med fördel Limerik trots lika vid några tillfällen. 1-31 mot 2-26 blev slutresultatet. Limerik gjorde alltså 31 poäng och ett mål vilket blir totalt 34 eftersom målet räknas som tre poäng och Kilkenny fick 32. Det är den högsta poängsumman ett förlorande lag någonsin haft i en final. Knappast ett rekord som man gläds åt.

All Ireland Hurling Finalen är ett evenemang jag verkligen skulle villa vara med på. Jag tror inte att jag kommer vara där 2023 men åren går och till slut kommer huset här hemma vara tomt på barn, pensionsåldern inträder och man vet inte vad som man ska göra med sitt liv, vem vet? då kanske det blir av?

Med detta sväljer jag sista klunken Mcgargles Granny’s Red Ale för inte räckte en burk Sullivan’s för allt detta tittande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s