Det här gillar jag också – Pot Still Regulations ändras

Det brukar vara så med de flesta frågor att det finns mer än bara en slags åsikt om dem. Ett mynt har som bekant två sidor. När det gäller beskrivningen av irländsk whiskey så har dock Irish Distillers fått lite väl mycket att säga. Beskrivningen har slagsida och då inte bara jumbo, mumbo att irländsk whiskey är unik för den är trippeldestillerad. Det gäller i minst lika höga grad vad som definerar Pot Still.

Det känns inte alls otänkbart att det dyker upp en The Irishman – Pot Still om reglerna ändras.

När definitionen skapades så fanns det bara en producent av Pot Still på ön och det var Irish Distillers som bland annat använde den rakt av till Redbreast men även som en nyckelingrediens i Jameson och Tullamore. Den definitionen statuerar att man ska ha minst 30% mältat korn och minst 30% omältat korn i sin maltnota men att man även kan använda råg, havre, vete men då bara max 5% totalt. Inte så stor smakpåverkan alltså vilket passade Irish Distillers.
Flera av de nya distillerierna som t.ex. Boann, Killowen och Blackwater har pressat på för en förändring. Fast det är tveksamt om Pernod (Irish Whiskey PLC) hade spelat med om inte trycket från whiskeydrickare hade varit så stort.

Det är oklart för mig när ”the technical file” som beskriver irish whiskey kommer att uppdateras men när den så görs så gissar jag att det finns maltsprit i tunnor som sakta bidar sin tid som plötsligt kommer blomma upp som en av världens unkia whiskeysorter. Läs mera själva här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s