Det här gillar jag – samlingsboxar – i detta fallet Little Valley

Det är roligt att få dyka ner i ett bryggeris själ. Lite så känns det om man frågar mig när man kan prova flera öl sida vid sida eller mer eller mindre i närtid i alla fall. Det finns en box från Little Valley med fyra 33 cl flaskor. Det är deras IPA, porter, blonde och bitter som stoppas i. Givetvis kan man fundera över det miljövänliga med en extra papplåda, jag är lite extra uppretad över Systembolagets miljömärkning av förpackningar som de nyligen infört, men en låda eller två spelar ju ingen roll, eller?

Om vi bortser från detta så har vi alltså en IPA som jag bäst beskriver som en gammaldags IPA från England på 6%. Tydlig beska, drar åt det sötare hållet av alkoholen och mycket restsocker. Maltig och jordig smakriktning. Inget för er ungdommar som ser Sierra Nevadas Pale Ale som old school men för hos som tycker att Bengal Lancer är kraftigt humlad.
Vidare har vi en Porter, Dark Vale, som inte är någon smakexplosion utan snarare stillsam. Fruktig, lätt chokladig, vanilj och lätt rostade toner. Tunn kropp och en aningen kort och torr eftersmak.

Tod’s Blonde är en lite blonde som är lite bättre än min fördom mot blonde och golden ale. Lätt kropp, svår att kalla smakrik men inte tunn. Beskan tränger fram men ölen känns balanserad. Frisk arom och en stilla knäckig ton som mixas med de jordiga humletonerna.

Cragg Bitter fullbordar kvartetten och fulländar dess brittiska stamtavla. Detta är en typisk ”brown, boring bitter” och alltså inte helt oväntat den öl jag hoppas mest över. Om jag skulle rangordna dessa fyra öl som hamnar dock denna troligen på fjärdeplats. Lite för neutral och jag saknar fruktighet, maltighet och en touch av karamell.

Slutsats – Little Valley är ett bryggeri, om man dömer av dessa fyra öl och deras Studley Stout, med rötterna djupt ner i den klassiska engelska myllan. Gott men inte överraskande, stabilt men inte helgjutet. Att ställa fram en sådan här box vid grillkvällen och tro att man tillfredställer olika smakinriktningar hos gästerna är att lura sig lite. Bättre att plocka sorter från olika bryggerier med mera olika karaktär. Fast om man vill lära känna ett bryggeri så är det ett utmärkt val.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s