Magic Rock och Fourpure är till salu

För några år sedan så var det mer eller mindre stohej över sålda ”hantverksbryggerier”. Det var bryggerier som Camden Town som enligt min bedömning hade den målsättningen från början, Brixton där det mera handlade om att man behövde ekonomisk stöd för att kunna utvecklas upp till en hållbar nivå. När Carlsbergs köpte London Fields så tror jag att det bara handlade om namnet, jag kan inte se något annat värde.

Vad fick då storbryggerierna och investerarna? Jag tror inte att jag sticker ut huvudet för långt när jag påstår att huvudskälet är craft-washing. Att ha märken i sin portfölj som skickar signaler till kunder om variation, oberoende och hantverk.

Nu verkar det vara så att Australiensiska Lion som i sin tur ägs av Japanska Kirin väljer att se över sina satsningar. Både Magick Rock och Fourpure är till salu sedan början av året. Lite tidigare, i december 2021, meddelade Carlsberg att de vill sälja London Fields. Mig veterligen har inget av de tre bryggerierna fått en ny ägare.

Är detta slutet på Craftwashingen? Knappast, det handlar bara om ekonomiska tillfälliga omstruktureringar skulle jag gissa på. Passar det här märket in, behöver vi omstrukturera, ska det investeras för upskalning eller ska vi sälja vidare. O.s.v. Jag är övertygad om att dessa beslut tas långt ifrån lokaler som doftar malt, humle och jäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s