Vi höjer våra glas för Paddy Moloney

Borde givetvis ha varit en Smithwick’s men man får hålla tillgodo med vad man får

Jag läser att Paddy Moloney har lämnat oss vid en ålder av 83 år. Han är mest känd som bandledare och den enda kvarvarande orginalmedlem i gruppen The Chieftains. Gruppen som återförde den irländska folkmusiken från den irländska motsvarigheten till hembygdsfester, tillbaka rakt in i populärmusiken där den en gång kom ifrån. Inte minst genom sina många samarbeten med andra musiker från just den genre. Vad sägs om Mick Jagger, Ry Cooder, Sinéad O’Connor och Mark Knopfler. Givetvis Van Morrison, hela Irish Hearbeatskivan är med honom. Själv har jag spelat Irish Heartbeat skivan via Spotify mer eller mindre hela eftermiddagen/kvällen. Kanske inte deras bästa men den jag har bäst minnen med. Även valda delar av The Long Black Vail, skivan som framförallt lockade upp dem på Billboardlistan i mitten av 1990-talet.

Guinness Extra Stout, klart mera brända toner än draughten

Jag har ett kluvet förhållande till jigs och reels men älskar de irländska balladerna. Med rätt mix, vilket The Chieftains absolut kunde leverera, inte minst live så blir det magnifikt. Jag har sett den en gång. 1996, i Köpenhamn eller om det var Helsingör. Då var det flera danska, för mig okända musiker, som gjorde dem sällskap. Det var nog på det viset vid många tillfällen. Paddy och hans musikanter bjöd gärna in andra att vara med.
För att riktigt komma i stämning så tänker jag nu sjunka ner i min fåtölj och plocka fram min favoritirländska författare, Roddy Doyle och leta fram ett avsnitt ur The Van (Skåpvagnen) och bara njuta. En glas whiskey blir det att para ihop Guinnessen med. Skål på er alla irländare där ute och skål på er alla andra som precis som jag av och till önskar att ni vore Irländare!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s