Dags för lite svar och lite balans

Casken fylls på löpande band hos Fuller’s

I inledande inlägg bad jag om frågor att jobba med då skrev Magnus Bark att han ville veta mera om svensk Caskmarknad. Magnus tycker sig själv se en ökning av Cask och så är det definitivt även om pandemin satte lite käppar i real ale hjulet. Jag har skickat ut lite frågor till olika pubar, bryggerier och importörer med varierad framgång. Roligt att få lite kontakt igen och jag inser att tre år med i praktiken ingen kontakt med folk i branchen då ska man inte förvänta sig svar hur lätt som helst. Det handlar om att återuppbygga kontaktnätet. Fast lite svar har jag, så jag slår upp en Shapeshifter och skriver en sammanställning av det jag har fått reda på.
Om vi börjar med vem som dricker Cask så har jag inget statistiskt underlag men flera av de som jag pratat med nämner stammisar som en viktig grupp för caskförsäljningen. T.ex. så nämnde Cattis på Haket i Göteborg att casken de öppnar på onsdagen, så som de alltid har gjort, oftare säljer slut än fredagscasken.
Bengt på Skebo nämner att deras stamkunder, litar på att deras stammisar tömer casken. Egentligen svarade han på frågan om vilken typ av öl som säljer bäst och enligt honom har han relativt fria händer så länge han inte brygger för starkt utan håller sig till 4-4,5% och då blir det oftast pale ale och bitter.

Vad säljer bäst då? Svenskt, lokalt eller brittiskt? Jag pratade med Jeremy Duxbury. För många av oss är han känd som Mr Jorvik. En pratglad herre med försäjarsvada som numera har slagit ihop sina påsar med Wicked Wine. Enligt honom så kommer cask att öka stort i Sverige. Bishop Arms kommer att storsats på cask bland annat och då kommer andra följa med enligt Jeremy efterso de är trendsättare. Så vad det verkar så har varken bryggerier eller importörer svårt att bli av med sina cask utan det säljer fantastiskt. Fast om man tänker på hur liten marknaden är och hur få aktörer det finns så kanske det mest är en skimär. Den stora baksidan av cask är ju dess korta hållbarhet. Det gäller att tömma faten i tid och då är det bra om det är brittiskt i fatet. Både Haket och Jorvik vittnade om detta. En cask Timothy Taylor Landlord snurrar man snabbt runt medan det kan gå segare med en mild från ett lokalt bryggeri enligt Cattis på Haket. Fast det blir lite av en orättvis jämförelse. En mild från Redemption säljer troligen sämre än nyss nämnda mild från något lokalt Göteborgsbryggeri

De flesta ölkällare är allt annat än charmiga

Nähä, vad har jag att säga om ölen då? Ett glas som är så långt ifrån cask jag kan tänka mig men ändå vara kvar på drottningens mark.

Shapeshifter West Coast IPA

En numera klassisk/standard IPA även i Storbritannien skulle jag vilja påstå. Mycket citrus och passionsfrukt i den fina aromen. En inte allt för dominant beska som dessutom stramas upp med en dos sötma. Ingen större kropp i ölen och eftersmaken är kort även om beskan hänger sig kvar. tunn kropp. Kort eftersmak men beskan hänger kvar. Jag har skrivit om den tidigare såg jag nu. Länk

Kom gärna med flera frågor som jag kan jobba med.

En reaktion till “Dags för lite svar och lite balans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s