Varför heter så många pubar The Cock?

Jag ramlade på en artikel från Atlas Obscura. Jag känner mig lite osäker på vad det är för en organisation/ett företag men de verkar vara baserade i Brooklyn, New York. Enligt deras artikel så är det vanligt med pubnamn som har med Cock att göra. Jag kan inte riktigt hålla med dem och i minnet kommer jag bara på en pub med Cock i namnet. The Cock Tavern i London där Howling Hops startade sin karriär nere i källaren.
Jag hittade två sammanställningar på pubnamn. Hotfoot har en lista på de 50 vanligaste pubnamnen som de säger sig ha plockat från The Morning Adviser. Hur man har gjort listan vet jag inte men hur som helst finns det ingen Cock med där. Pubs Galore är en hemsida med recensioner av pubar och de har en sammanställning över vanligaste namnen i deras databas, där kommer Cock på 54 plats så så där supervanliga är knappast The Cockpubarna.

Varför kallas de för The Cock? Givetvis för Cockale, en gammal skön ölstil som jag gärna skulle se återupplivas. Eller kanske klarar jag mig utan. Jag vet faktiskt inte, jag har inte prövat den så jag vet inte. Enligt wikipedian så var det en populär sak i England under 1600 och 1700-talet. Man brygde öl som vanligt men sedan ”torrhumlade” man med en kokad tupp, gärna i kombination med frukt och kryddor. Cock Ale. Den berömde Samuel Pepys, ämbetsmanen som på 1600-talet skrev en helt ohämmad dagbok som senare gavs ut. Han skrev den på chiffer för att hindra att saker kom i dagen innan hans död. Han gillade att dricka Cock Ale. Kanske inte för att det sades skydda mot tuberkulos utan mera för att det skulle ha en god inverkan på sexlivet. Utan att ha det minsta bevis så tänker jag analogt på kycklingsoppa. Denna, i engelsktalande länder, standardlösning standardlösning av riktigt tunga förkylningar kanske har sitt ursprung i detta. Ale är flytande bröd, cock ale är flytande kycklingsoppa. Skål på er.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s