Higher Ground – Innis & Gunn Limited Edition

Tveeggat detta med kartong. Skänker flärd och ger en aura av klass åt ölen men ack så meningslöst ur miljösynpunkt.

Åhh, jag som varken gillar I&G eller fatlagrad öl. Hur ska detta gå? Börjar med att studera kartongen och förundras över faten som legat orörda i 18 år. Borde de inte ha torkat ut? Varför har de legat orörda, vem ägde dem? Något företag som gick i konkurs?

”Higher Ground has been aged in Single Malt Whisky barrels, which have lain undisturbed in the Highlands of Scotland for 18 years” Inser att jag missförstår allt, de syftar givetvis på att whsikyn legat 18 år i faten. Undrar om det var bara nya fat rakt igenom eller om det fanns refills med också? Jag gillar att veta detaljer.
Snygg papplåda! Miljöförstörande och onödig men snygg. Dessutom med ett namn som kittlar mina sinnen. Longitude – Latitude. Enligt pressreleeser var detta andra utgåvan i den serien och jag hittar inget om att de har kommit flera. Synd kan jag tycka eftersom jag gillade även nummer 001. Då var det en saison och som jag minns det fanns det inte med någon kartong då men jag har haft fel förr.
”As Autumn fades and we contemplate the long stretch of winter ahead, we start to look forward to beers which lift our spirits and take us to a Higher Ground.”
Tydligt höstfärgad, riktigt blank och fin med djupa mahognytoner. Kastanjebrun skulle man kunna säga om man vill låta mera svensk. Kritvitt skum utan större höjd och det dör bort fort.

Mycket smörkolatoner, karamelligt, svag humlearom. Lite mindre söt än vanlig I&G. Tydliga whiskysmaker utan att bli spritigt eller allt för tunt. Tunn kropp är det absolut men det håller upp. Mjuk munkänsla och låg kolsyra trots att den ”bara” har legat ett år i källaren.
Det här var gott, gillade whiskytonen rejält och skulle gärna vilja veta om det var fat från ett destilleri eller om det blandades.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s