Stout och ost? Knappast den vanligaste kombinationen

Wold Top och deras Marmalade Porter är en fantastisk upplevelse i sig. Gud så god den är. Lätt kropp fylld med kaffetoner, choklad och en beska som definitivt har likhet med apelsinmarmelad som nämns i ölets namn.

Fast ikväll/natt när jag sitter och bara mufflar mig full med ost och bara njuter. En liten bit, rest sedan tidigare, av Coeur de Basque. En kraftigt mognande Tomme de Savoie samt den friska lagrade getosten av okänt ursprung.
Coeur de Basque är fet och klibbar tungt högt upp i gommen där apelsinmarmeladen i stouten klättrar upp i gomtaket och plockar ner den bit för bit som man plockar blommor högt upp i de baskiska bergen medan man tittar ned mot floden Ebro.
Min Tomme de Savoie som alltså är på gränsen till ätbarhet har en frän lukt när jag öppnar den men som snart frisk och fräsch, speciellt i jämförelse med sin baskisge vän. Här är det stoutens brända toner som bryter tag i det lite jordiga, brötiga smaken.

Men framförallt tycker jag att bäst smakar ölen ihop med en vällagrad getost, holländsk sådan, lite mystiskt ursprung för Falbygdens Ost avslöjar inte mer än nödvändigt om osten men gott är det. Den skarpa tonen bryter upp ölen och tar tag i den och lyfter fram det fruktiga i ölen.
Underbart roligt att se hur ölen ändrar karaktär hela tiden medan man äter osten. Men framförallt, en förförisk öl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s