Sluta köpa brittisk öl

eller annan utländsk öl. Svenska bryggerier behöver ditt stöd.
Jag ska återkomma till det men först tänkte jag förklara, igen, varför jag bara skriver om brittiska öl. För fem år sedan startade vi Bryggeriaktiebolaget Nya Victoria. Jag hade då haft bloggen rullande sedan november 2007. Från början skrev jag om all möjlig öl men när vi hade startat bryggeriet så kändes det väldigt fel att skriva om kollegorna Sverige runt. Hur skulle jag förhålla mig? Bara skriva om goda öl, tja, det kanske hade funkat men jag valde att smalna ner skrivandet rejält och bara koncentrera mig på mina djupt älskade brittiska öar. Så även om jag nu bara skriver om brittiska öl så finns det mesta av mitt ölintresse kvar i Sverige. Att det periodvis inte skrivs så mycket på bloggen beror ibland på att ibland slumpar det sig så att jag bara dricker svensk öl här hemma. Så för varje varje brittisk öl ni köper vanligvis tycker jag att ni ska köpa minst tre svenksa, kanske fyra. Fast inte just nu alltså…..Öldrickare i parken

Det är allvar nu, inte bara för att restaurangerna har nästan fått packa ihop och den delen av försäljningen är kraftigt minskad. Glesa resturanger betyder mindre med öl inköpt och det drabbar givetvis inte bara resturangägarna, personalen och deras familjer utan även bryggerierna.

Exporten har jag inte koll på men jag antar att det inte funkar så bra att skicka öl europa runt just nu. Men å andra sidan finns det inte så mycket folk på restauranger och pubar i andra länder heller gissar jag.

Systembolaget ändrar, med hänvisning till mycket personal borta p.g.a. Coronaviruset, sina rutiner. Med bara några dagars varsel så stänger Systembolaget möjligheten för privatpersoner att beställa öl i TSLS till hela landet. Mitt bryggeri drabbar det inte alls för vi finns bara lokalt på hyllorna i Skaraborg och kör inte någon öl till depån vilket vi kan tacka vår lyckliga stjärna för. Vissa bryggerier har upp mot hälften av sin försäljning genom depåerna.

Får Systembolaget göra så här? Kanske, kanske inte men det gör Systembolaget. Det står mera information på deras hemsida, fast inte hela storyn.

För att dämpa effekten av sitt agerande så kommer Systembolaget tillfälligt släppa lite på reglerna för vilka öl som får finnas på hyllan och lämnar över mera ansvar till Butikscheferna. Det är nämligen så att om det finns kundefterfrågan så ska butikschefen kunna beställa hem en låda eller två. Så nu behöver Sveriges bryggerier er hjälp. Köp lokala öl OCH önska de halvlokala ölen till er butik. Jag tar ett exempel, här i Falköping har vi givetvis de två Falköpingsbryggerierna och vi har Qvänum men inte alla Qvänum sorter och vi har varken Bustad eller Hops ’n’ Leon. Inte Marbäck eller Ölbryggeriet från Mullsjö fast nu tänker jag ta chansen att ändra på detta. Var vänliga, var sakliga, förklara bara lugnt och stilla att ni vill att de tar in dessa öl för att säkerställa att vi har våra bryggerier kvar när vi kommer ut på den andra sidan Coronakrisen.

Så tvätta händerna och ta hand om er

En reaktion till “Sluta köpa brittisk öl

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s