Mörk som natten

Fuller’s Imperial Porter, enligt pressmeddelandet från importören A. Nordquist så är det en unik skapelse så till vida att Fuller’s aldrig har gjort en Imperial Porter innan. Men vad är då en imperial porter?
Ja, vet ni vad. Jag har ingen riktigt bra beskrivning. Porter för mig är sötare än stout men en Imperial Stout är söt redan i sig. Ska då en Imperial Porter vara sliskig? Kanske inte riktigt rätt sätt att sälja in en ölstil. Vet heller ingen som påstår att det är så. Jag dristar mig till slutsatsen att Fuller’s väljer att kalla sin skapelse för Imperial Porter för att bygga vidare på sin underbara London Porter. Dumma vore de annars.
Om vi nu bortser från min brist i öltypsdefinitionskatastrofhärvan stout/porter och istället går in på ölen så är detta en nattsvart öl som får det att snurra lite i huvudet på mig. Mest därför att den är lättdrucken och på hela 10%. Lite för stora klunkar lite för snabbt ger den effekten på en klen människa.
Jag drack den nere i källaren vid brasan men det känns som om den här ölen skulle komma mera till sin rätt ihop med mat. Mustiga grytor, gärna lite rustik karaktär, kanske en fårstuvning med mycket morötter, lök och äpple som komplement. Detta skulle nog ge den lite jordiga karaktären rätt stöd, gärna med svartavinbärsgelé.
Jag skulle också vilja testa den till lite saltare kött som en tjälknöl eller rostbiff. Serverat med en grönsallad bredvid och en stor, maffig, gräddig potatisgratäng som ger tyngd åt hela anrättningen.
Är den prisvärd? Jomen vars, lite sisådär. Inte billig men 10% drar en del i alkoholskatt. Onödigt stor att dricka själv och delad på två så blir det billigare per person räknat men skulle jag välja utifrån pris och vill ha något brittiskt så hade jag valt Samuel Smith’s Imperial StoutFuller's Imperial Porter, papplåda, Karlströms Malt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s