Julölsdags – en orgie i återkomster och lite nytt

Imorgon släpps årets julöl igen. Het efterlängtat av vissa, stor suck bland andra och lite väl tidigt enligt mig. 1 november är långt ifrån jul enligt mig men det är väl bara jag som är konservativ. Lite julförberedelser kan man börja med som att göra sin senap, julglöggen bör ligga i jäshink redan och de flesta av julklapparna har ni säkerligen köpt redan men julölen?
Nåväl, bara att anpassa sig och jag kommer i år ha den fina förmånen att kunna åka ner till den lokala butiken i Falköping och handla det jag vill. Alla sorterna i ordinarie släppet finns så när som på tre. Roligt för lilla Falköping, det är nog tio år sedan vi hade det så senast.
Bland dessa ölen finns det sex stycken brittiska. Fyra gamla bekantingar samt två nykomlingar. God mix där således. Fuller’s Winter Brew, Fuller’s Old Winter Ale, Shepherd Neame Christmas Ale och St Peter’s Winter Ale kompletteras med en strong ale från Old Dairy Brewery som heter Snow Top samt Celtic Christmas Imperial Stout från Whitewater Brewing Co.

Old Dairy har jag ingen koll alls på. En titta på deras hemsida ger en föraning om att det här Kentbaserade bryggeriet med sju anställda har en tydlig lantlig karaktär. Lantlig i all sin possitiva bemärkelse. De är personligen knutna till CAMRA, säljer sin öl i Cask och flaska. Hemsidan nämner inget om keg eller burk. Retro eller efter, bara att välja, allt efter perspektiv.

Celtic Christmas Imperial Stout är också från ett för mig nytt bryggeri. Inte långt ifrån Newcastle, liggandes på Lakeside road. Ska inte beblandas med Whitewater Brewing Company i Lakeside, Ontario, Kanada. Självklart är inte Newcastle jag nämner Newcastle upon Tyne utan namnen straxt söder om Belfast, Nordirland. Irländsk öl alltså, förklarar namnet. Även Whitewater är ett bryggeri som började på gården precis som Old Dairy. Har varit igång sedan 1996 och 2016 påbörjades byggandet av nya bryggeriet som idag levererar bryggningar på 6500 liter. Närheten till Belfast gör att tre av deras öl heter något med Belfast. Belfast Ale, Belfast Lager och Belfast Black.
Sex öl således, det borde jag klara av men sedan kommer det givetvis till ett helt gäng med svenska, belgiska, amerikanska, kanadensiska öl som ska pressas in. Så mycket öl, så lite tid. Sicket skönt problem. Lev gott

En reaktion till “Julölsdags – en orgie i återkomster och lite nytt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s