Ett glas London Porter och funderingar kring Brexit

Portobello PorterNej, lugn, jag ska inte diskutera politik. Inte heller stötta eller förlöjliga Boris Johnsson. Det finns andra som gör så bra. Konstaterar att det finns många skämt om den gode Johnson samt bilder med håret i viss oordning.

Fast lite kan man fundera över hur det ska gå efter den 31 oktober 2019, om det nu blir ett utträde. Jag är ingen expert på Brexit, knappt medelmåttigt intresserad så ta inget för sanningar det som jag skriver. Utträdet både skrämmer mig och kittlar min fantasi. Med taxfree, miljötänk och allmännostalgi, kommer man börja köra båtar mellan Göteborg och engelska östkusten igen? Nja, gissar att det inte sker i förstaläget men det vore trevligt.

Bäst att ignorera allt oväsentligt och fokusera på det som verkligen gäller, ÖL! Om vi börjar med råvarorna och smalnar in synfältet till just Fuller’s London Porter så kan det bli lite mera överskådligt. Malten är enligt vad man säger på rundturerna på bryggeriet uteslutande brittisk. Brittiskt korn och brittiska mälterier. Humlen är Fuggles rakt igenom och jästen kommer från ett bryggerilab i norra England om jag kommer ihåg rätt. Det är samma jäst som används till övriga Fuller’s öl. Vattnet kommer från Thems… nähä det gör det inte alls och har inte gjort tidigare heller. Det är borrade brunnar som gäller. Bara brittiska råvaror således vilket gör att den delen inte kommer påverkas. London Porter borde kunna stå sig frameldes också men det finns många andra öl. Wylams t.ex. de har många öl med mycket importerad humle och där kommer det att bli stor skillnad.

Taximacka och Fuller PorterVad som påverkas är däremot en trolig importtull så det skulle kanske betyda dyrare öl för oss men det vet vi alla att priset på ett öl inte bara bestäms av inköpspriset utan man tittar givetvis på vad folk kan vara beredda att betala. Frågan är om vi kommer få högre priser på våran Fuller’s London Porter. Om vi höjer blicken något över den underbart mörka porterhorisonten så kan jag bara konstatera att det knappast behövs någon Brexit för att driva upp priserna. Det klarar bryggerierna och importörerna av själva.

En annan sak som Brexit definitivt påverkar är omvärldens syn på Storbritannien. Jag lyssnade på Korrespondenterna i P1 för någon vecka sedan. Eller om det kanske var EU-podden. Oklar på vilket. Där relaterades det till att det som associeras med britter och Storbritannien brukar vara tea, baconfrukost, pubar och rosenträdgårdar m.m. Fast nu i Brexitkaoset så är det just politiskt kaos och Brexit som associationerna handlar om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s