Utförsäljningen av Fuller’s

Fuller'sbryggeriet, Karlströms MaltNi har givetvis redan hört den stora nyheten från i fredags. Fuller’s säljer ut sin bryggeriverksamhet och koncentrerar sig på att driva sina pubar och hotell. I köpet följer även bland annat även ciderproduktionen och vingrossistverksamheten. Fuller’s har skrivit ett långtidskontrakt för sina pubar vad det gäller ölleverenser så på ytan kommer inget att märkas alla skulle jag tro. Vi börjar vänja oss vid att stora köper upp små fast denna gången är det stor köper upp mellanstor. Det är inte många månader sedan nyheten om att Fuller’s svalde, förlåt köpte Dark Star kablades ut.

Lerkrus, Gales, Fuller, Karlströms Malt
Fuller’s köpte Gales, då var de knappast ölens riddare, varken enligt mig eller CAMRA. Tiden ändrar ofta vårt synsätt

Anrika Fuller, Smith & Turner som bildades 1845, vars bryggeri Griffin Brewery är ännu äldre och som fullföljer en tradition från 1600-talet att brygga öl i området Chiswick är på väg att säljas till japanska Asahi. Inte helt oväntat är jag missnöjd och jag ska förklara varför. Det finns alla möjliga skäl för Fuller’s ägare att sälja och det är viktigt att komma ihåg att både Michael Turner (Styrelseordförande) och Richard Fuller (styrelseledamot) är först och främst affärsmän. Det är länge sedan någon Fuller’s var aktiv i bryggande. Faktum är att det är anledningen till att företaget heter Fuller, Smith & Turner, John Bird Fuller sökte partnerskap eftersom han inte hade kompetens nog att driva ett så stort bryggeri som Griffinbryggeriet var redan då.

Jag är inte bra på ekonomiska termer, absolut inte på engelska, men Zythophile har förklarat det hela rätt enkelt. Asahi erbjöd så pass stor summa att Fuller’s drar in, på ett bräde, lika mycket nu som de skulle ha gjort på 19 år OM de hade lyckats hålla upp öltillverkningens vinst där den är idag. Ser man det så, då blir det inte svårt att förstå försäljningen. Om allt räknas i pengar vill säga. Martyn Cornell påpekar också att köpet är ett £250 miljoner starkt argument för fortsatt caskbryggning vid Themsens strandkant och att vi borde jubla. Han har rätt, om vi bara bryr oss om vad som är i glaset och inte storyn bakom.
Varför är jag då negativ? Jag är helt enkelt en väldigt känslig kille som dricker öl med alla sinnena och med hela mitt känsloregister. Jag gillar att skapa bilder i min skalle när jag lagar mat, öppnar en flaska vin eller dricker en öl. Positiva bilder, romantiserande om man så vill. Det står jag för. En av dessa bilder är det oberoende bryggeriet, lite av David mot Goliat grejen. Jag har haft massor av trevliga bryggeribesök i London. By The Horns, Moncada, Partizan m.fl. En grej med dessa besök har varit känslan av äkthet och närhet. Men vet ni vad, det har jag fått hos andra bryggerier också. Peter Haydons visning av Meantime, Adam Dredge på Camden och inte minst Billy’s rundturer på Fuller’s. Alla har varit riktigt bra och trevliga. Gemytligt mottagande. Jag har också varit hos mindre bryggerier med guider som har kunnat varit rena karikatyren på Storskalig Opersonlighet. Jag kommer alltså definitivt inte tveka att göra bryggeribesök med grupper igen hos Fuller’s. Jag är övertygad om att det kommer fortsätta att vara riktigt bra rundturer.

The Dove
Så väldans skönt det kan vara. The Dove, 2014. London Pride i glasen.

Problemet kommer ligga hos mig. Innan försäljningen så kunde man med lätthet bortse från 50 miljoner pints per år och allt vad storskaligheten betyder. Väl nere i källaren där man har provsmakningen efter rundturen var känslan av London, familjkänsla och genuint ölintresse väldigt påtagligt. Däremot när jag sitter på The Dove bara någon knapp kilometer från bryggeriet, tittandes ut över Themsen, sippande på en London Pride så kommer den ha en lätt ton av sushi. Steget från personen bakom disken upp till ägaren har blivit ytterligare lite längre. Som tur är kommer London Porter, Fuller’s Imperial IPA, Vintages Ales och ESB smaka precis som vanligt nere i min källare och även 2019 kommer jag köpa på mig några Vintage Ale men för all framtid kommer jag vid vertikalprovningar att påpeka att de här ölen kommer före respektive efter försäljningen.

Skål på er alla Londonfantaster och ölfantaster!

Fullers Past Masters Double Stout

2 reaktioner på ”Utförsäljningen av Fuller’s

  1. Kunde inte ha beskrivit det bättre och är enig med allt du skriver… Ett stick i hjärtat kommer att kännas men som tur är har man The Kernel, BBno, Anspach&Hobday Partizan osv nu när ytterligare ett bryggeri sällar sig till skaran, Meantime,Camden,Beavertown& Fourpure! Alla bra och har en plats men inte oberoende

  2. Alla bra och har sin plats, visst är det så. Och som du skriver, det finns andra om sticket svider för mycket.

    /Uffe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s