Hur mycket plus får en öl för att det står Fuller’s på etiketten?

Rubriken säger allt egentligen. Givetvis vinklat från min horisont. Du kan ju ha en helt annan inställning till Fuller’s. Kanske drar du automatiskt ner ”betyget” på en öl om det står Fuller’s på flaskan? Eller så har du ett annat favoritbetyg, byt då namnet i rubriken mot just ditt favoritbryggeri.

Två tillfällen får mig att undra, inte om jag påverkas, utan hur mycket jag påverkas av att det står Fuller’s på etiketten.
Läs det jag skrev om Fuller’s Winter Brew, visste jag redan från början att ölen skulle vara god Eller var jag så sugen på just den typen av öl? Eller är det helt enkelt en fantastisk öl.

Nästa exempel är Fuller’s IPA, en öl som jag verkligen inte har lyft till skyarna de senaste åren. Köper den väldigt sällan själv, bara någon enstaka gång per år. Så hade vi provning på temat Öl som liknar Sierra Nevada Pale Ale. Det var systembolagets klockor som fick avgöra vad som skulle vara lika öl. 8-10 IPA/APA/PA testades och analyserades. Fuller’s IPA var en klar besvikelse. Jag visste liksom inombords att den absolut inte skulle vinna men att den skulle kännas så här medioker provad ihop med Jämtlands IPA, Poppels Session, Samuel Adams Boston Ale, Brewdog Punk IPA m.fl. var oväntat för mig.

Två andra talande exempel är BrewDog och Innis & Gunn. Båda två har en trogen skara anhängare som, upplever jag, hyllar sitt bryggeris öl oavsett vad det smakar. Inte ohämningslöst, absolut inte, men kanske så mycket som 0,75 på Untapped för att bygga upp en bild av vad jag menar. BrewDog har sedan en annan grupp människor som muttrar om att det var bättre för, när deras öl innehöll mycket mera humle. De sänker ölen lite, typ 0,25 på Untapped, för att det står BrewDog på den.

Sumering då? Vi människor är bra på att smaka, lukta och bedöma men det flesta av oss påverkas mycket av omkringliggande faktorer. Ljus, historik, vad man ätit innan, vem man provar med, humör, lukter i rummet, tid på dygnet. Ta inte folks rekommendationer för sanningar, smaka själv! Tycker du det är gott så är det gott, punkt! Sedan om det är 4,25 gott eller bara 4,0 gott spelar troligen mindre roll om dina öldrickande kamrater är trevliga. Skål på er och trevlig fredag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s