Thomas Hardy’s Ale – formspråk

Thomas Hardy's Ale, flaskor, Meantime, O'Hanlons, Karlströms MaltFrån det vackra till det bulliga skulle rubriken ha kunnat varit också. Det hade varit mera mystik och spänning över den men eftersom jag inte har så mycket substans i inlägget så passade den enkla och informativa rubriken bra.

Jag älskar barley wines i allmänhet, även bullriga i amerikansk stil med massor av humlearom. I synnerhet håller jag Thomas Hardy’s Ale riktigt högt, aldra högst rent av. Ofta svarar jag lite glidande på frågan om världens godaste öl men ett möjligt svar skulle kunna var Thomas Hardy’s Ale. Det den har mest emot sig är att den liksom spontant kräver unika tillfällen för att drickas vilket är helt fel. Man kan öppna den en onsdag och dricka den till en enda ostsort, gärna en Gruyère eller en medellagrad Herrgårdsost.

Ölen har en brokig historia och brygdes först av Eldrgidge Pope i Dorset för att fira författaren 40 år efter hans död. Ölen producerades nu och då hos bryggeriet som 1999 slog igen för gott. 2003 – 2008 brygdes ölen av O’Hanlon’s Brewery men varumärket hörde inte till dem. 2012 köps varumärket av två italienska bröder och de buteljeringar vi ser idag bryggs hos Meantime, London.

Thomas Hardy's Ale, flaskor, Meantime, O'Hanlons, Karlströms Malt2Smakmässigt skiljer sig ölen åt, det är svårt att få kontinuitet i en dylik öl eftersom man brygger den för sällan. Där emot har man numera flera varianter, ekfatslagring bland annat. Personligen tycker jag att flaskorna har blivit betydligt sämre, de känns inte alls lika smäckra längre. Volymen är 33 cl men det ser mycket större ut. Mera förlåtande blir jag när jag ser äldre flaskor för dessa är liknande i formen. Kan det vara så enelt att jag gillar det som jag såg först? Sedan kläcker jag det, färgkombinationen på etiketten. Själva dispositionen är den samma på alla flaskorna men inte färgen och det är där som jag tycker att man går lite vilse, framförallt med den ljusa. Goda öl allihop hur som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s