Innis 15 – ännu en kartong

Jag har flera favoritbryggerier, några jag brukar tycka bra om å så har jag några få bryggerier som jag har en viss aversion mot. Innis & Gunn är ett sådant. Om det inte vore för mitt engagemang och övertygelse att mitt arbete med denna blogg är viktigt för i princip hela jordens överlevnad så hade jag kanske valt att inte köpa den här ölen. Läget är nu som det är och jag tar en för laget och prövar den. Det bildar även ett naturligt tillfälle för att få en trevlig stund ihop med min fru.
ÖLEN!!! Det var ett skum som dog fort, hällde mera häftigt till hustrun, och med sex, sju centimeter skum så stannade det kvar lite längre. I mitt glas blev det mycket ciderkänsla över ljudet, småbubbligt och snabbt avklingande.
Aromen var tunn, svag och väldigt intetsägande och matchar inte upp till mina tankar av DIPA.
Väldigt tunn öl, Systembolaget har gett den 6 på sin fyllighetsklocka vilket får mig att undra om vi dricker samma öl. Smakerna satt betydligt bättre, rågbröd, apelsinskal lätt bränd knäckighet. Eftersmaken bär med sig större delen av humlekänslan. Här börjar det matcha upp mot epitetet DIPA. Varför kallade man den inte bara IPA? Eller rent av Pale Ale? Jag tror svaret stavas alkoholhalt. Med 7,4% så behöver man ha ett öltypsnamn som matchar mäktigheten som man vill bygga upp.
Ölen växer långsamt medan jag prövar den och slutligen ger jag den en chans med två sorters ost som jag råkade ha till hands. Pata Cabra Semicurado, en spansk getost med hård textur och frisk smak. Tomme Basque de Vache är en fransk, lite mjukare, bondost med tydlig nötig karaktär. Båda två är smakrika men absolut inte kraftiga eller påträngande. Ihop med dessa ostar och i gott samtal med min fru blev det en riktigt trevlig stund men det var nog ölen som lyftes av osten och inte tvärt om. Skål på er.

Innis Gunn, Pappkartong, 15, Fifteen, Karlströms Malt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s