Tre gånger ESB

Underbart roligt tankeexperiment, att tänka sig att man dricker samma öl från tre olika decennier. Fast med ett litet hopp. 1971, 1981 och så 2018. Det ska alltså vara samma öl, Fuller’s ESB, men med de små, små variationer som görs över åren. En öl är absolut inte statisk, varken i flaskan eller mellan bryggningarna. Alla bryggerier skulle jag nog tordas att sticka ut hakan och hävda skruvar på sina recept mest hela tiden även om man gärna skriver något annat på etiketten. Ibland av rent ekonomiska skäl men oftast för att få smaken att passa den kontinuerligt ändrande allmäna åsikten. Det kan vara lite mera beska, lite annan profil på humlen, lite mera chokladmalt, lite högre utjäsning eller precis vilken del av processen som helst.

Jag tog hjälp av min fru för att pröva dessa tre ESB-varianterna. Radade upp glasen och satte igång att sniffa, sörpla, smaka, fundera och analysera. Det var Fuller’s ESB (”originalet”), Fuller’s & Friends Rebirth samt Past Master 1981 ESB

Tre gånger ESB, Fullers, ESB, Past Master 1981, Rebirth, Karlströms Malt, ölflaskorVisst finns det släktskap, framförallt mellan Past Mastern och ESB. Rebirth är den öl som sticker ut mest, lite tunnare i aromen, pepprigare, stramare. De andra två är fruktigare och mjukare. Jag får leta lite extra för att hitta några skillnader. Past Mastern kanske har lite mera beska, mindre sötma och lite mera fudgekolasmak. Absolut inga stora skillnader. Både jag och hustrun är överens om att Past Mastern är den godaste varianten men inte så att vi slåss om vem som ska få sista slumpen på detta.

Var det bra val av Fuller’s att göra Rebirth och Past Master 1981 ESB? Varför ha tre så lika öl? Klart det var. Rebirth var Moor Beer Companys stora önskan och vad skulle kunna vara ett bättre sätt att hedra John Keeling än att ge honom en egen Past Masterversion och då av den öl som var den första han bryggde på bryggeriet? Mina Rebirth är slut och jag har nog bara en eller två Past Master 1981 ESB kvar så där efter går jag tillbaka till…… 1845 som min favoritöl från Fuller’s bland vardagsölen.

En reaktion på ”Tre gånger ESB

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s