Vad är det jag dricker – det står Bulmer’s på flaskan men jag undrar

Magners_cider
By I, Ras, CC BY-SA 3.0,

Frågan kan tyckas konstig men jag undrar på riktigt. Givetvis är det cider och det är Bulmer’s i flaskan men vad är Bulmer’s? Det finns Bulmer’s på Irland men det ser ut som Magners och det finns Bulmer’s som ser ut som på stora bilden. Dessutom är jag alltid misstänksam mot något som Heineken är inne och styr över.

 

Äpplen och Cider, Bulmers, Karlströms MaltLite tillspetsat kan tyckas men låt oss ta det från smaken. Bulmer’s är en cider precis som jag egentligen tänker på cider fortfarande. Lättdrucken, frisk smak, viss sötma, den är på gränsen till vad jag skulle vilja kalla söt. Inte alls illa äppelsmak, rätt riklig snarare men med visst känsla av must. Enkelt och okomplicerat, precis en sådan cider som jag gärna dricker vid tiotiden när man har prövat massor med olika ölsmaker under dagen, kanske redan från tio, halv elva på morgonen.

Så långt inga konstigheter men så fort man gräver ner sig lite, då börjar funderingarna. Kolla på den mindre bilden. Magners cider känner ni kanske igen men här står det Bulmer’s. Magners heter Bulmer’s när den säljs på irland. Anledningen finns att hitta några år innan andra världskrigets utbrott. 1935 startade William Magner sin ciderproduktion och redan två år senare klev H. P. Bulmer in och köpte 50% av verksamheten. När cidern började kallas Bulmer’s vet jag inte men 1946 så köpte Herefordföretaget hela verksamheten som i mitten av 60-talet sålde vidare till Guinness för att slutligen hamna där de är idag, hos C&C Group. De två Cna står för Cantrell och Cochrane.

Fram till slutet av 1990 så producerade och sålde man cider uteslutande på irland under namnet Bulmer’s i republiken men Magner’s i Nord-Irland. Det är sedan detta varumärket man har nyttjat när man har expanderat ut i världen.

Åter till Bulmer’s, Heinekenägda som de är sedan 2008, så finns i alla fall produktionen kvar i Hereford och där producerar de flera olika varumärken där Bulmer’s och Strongbow är de största. Det mesta av äpplena kommer från fruktodlingar i Hereford men en mindre andel köps in från Frankrike och givetvis andra delar av England.

En reaktion på ”Vad är det jag dricker – det står Bulmer’s på flaskan men jag undrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s