Samuel Smith – Yorkshire Stingo

När jag nu ändå är ute och svamlar om regntunga kastanjelöv och älgstekar, jaktsäsong och yllekoftor kan jag passa på att krypa upp i favoritfåtöljen fram för kaminen och öppna en flaska Samuel Smith’s Yorkshire Stingo.

1889 så publicerade den för oss whiskynördar välkände Alfred Barnard sin Noted Breweries of Great Britain and Ireland. Han hade tidigare publiserat en synnerligen komplett genomgång av kungarikets destillerier och nu hade han gett sig i kast med bryggerierna. Han besökte bland annat Tetley’s i Leeds som producerade en Stingo-öl. En slags Yorkshire-variant av Barley Wine.

Blue Anchor nere i Helston, Cornwall kallar sina öl för Spingo och detta skulle vara en språklig variant på Stingo enligt killen som tog emot oss på bryggeriet. Jag har absolut inte faktakollat detta men han var väldigt nöjd med att kunna hävda flera hundra års bryggerihistoria att jämföra med Samuel Smith’s som brygde sin Stingo första gången 2008

Barley Wine skulle jag kanske inte välja att kalla ölen även om den har många likheter. Om vi börjar med utseendet har den en djupt kopparfärgad rödaktig färg som absolut skulle kunna viska Barley Wine men skummet avslöjar att det finns gott om kolsyra. Aromen är maltig men den kompletteras av en syrlighet som ger ölen en lättare ton. Inte alls samma tyngd som en barley wine, året i ekfat till trots, eller kanske snarare tack vare, så finns det inga tyngre vinifierade aromer.

Stingo, Samuel Smiths, Karlströms Malt, ölflaskaSmaken är initialt både varm och fyllig för att lite senare lättas upp av kolsyran och syrligheten.
Mycket fruktig öl som vinner på att få sällskap av en bit ost. Jag har svårt att bestämma mig om det är bäst med den krämiga Tomme de Savoi eller om det blir bättre med en vass Manchego som har legat till sig lite extra och närmare sig viejo-klass. Manchegon är både torr och riktigt vass mot gommen och bildar en bra kontrast mot den mjuka ölen.

Detta är en öl som återger mig tron på ekfatslagring, så här blir det bra. Om det beror på att eken inte får fritt spelrum, att fatten är väl uttjänta eller om det handlar om basölen vet jag inget om men gott är det.

En reaktion på ”Samuel Smith – Yorkshire Stingo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s