Varför inte fira med en cider?

Frankrike har spelat sig vidare till finalspel. Innerst inne hade jag nog hoppats på en belgisk seger för att kunna välja någon spännande öl att fira med. Istället blir det den första cidern i mitt nystartande sökande efter, om inte visdom så i alla fall kunskap. Min fru har en gång hävdat att det var en slump att det blev whisky som jag intresserade mig för. Jag gillar allt bara man kan grotta ner sig i detaljer.
Nu har jag alltså bestämt mig för att närma mig ett nytt område, cider. Alltså must från äpplen (men även andra frukter, vanligast förutom äpplen gissar jag att päron är) som har fått jäsa.

Côte Breton
Jag börjar med att studera burken, för det är en aluminiumburk så redan här blir jag chockad. Det vanligaste för mig när det gäller ciderkonsumtion om vi bortser från Herrljunga, inköpt i livsmedelsbutiken, är från kran på någon pub. Att rensa smaklökarna med en pint cider mellan alla real ales är riktigt uppfriskande. Enligt burken handlar det om bretonska äpplen och ett kollektiv som heter Les Celliers Associtiés som har producerat cidern för Black Eagle Brewery i London. Black Eagle hette/heter Truman’s bryggeri men det verkar lite långsökt att de skulle ha ett cidersamarbete men vad vet jag. Åbro är det som importerar till Sverige.
Cidern är en nyhet sedan första juni och den finns på hyllan även i en mindre butik som Falköpings.

Jag tycker den ser väldigt ljus ut, gyllene i färgen men Systembolaget skriver mörk, Den ska vara knasstertorr enligt smakklockorna men mina hemgjorde cider har varit torrare. Sedan detta med att beskriva smaken. Alltså allvarligt, cider smakar cider för mig förutom svensk typ Rekordelig som smakar alkoläsk och det är ju en av sakerna som ska bli spännande med detta. Kommer det att utkristallisera sig nya smakvider för mig. Givetvis, de senaste turerna i London har inneburit grumliga cider, stalliga cider, kraftfulla cider och helt vanliga cider. Den här kategoriserar jag som helt vanlig cider. Mjuk och följsam, drar mot det ointressanta. Jag kommer köpa den igen, för eftersom den står på hyllan kommer den bli något av en referenscider. Och jag måste givetvis ta reda på mera om var, hur och av vem den har producerats. Vad heter jäsmästarens hund? Vilka byxor hade mustaren på sig. Vilken otorligt bra anledning att åka till Bretagne igen.

En reaktion på ”Varför inte fira med en cider?

  1. Kul att läsa lite om cider! Jag har länge tänkt att det kanske blir nästa trend och kanske ser man lite ändring, Systembolaget får in lite roliga cider emellanåt numera.
    Jag är dock också bara en novis på cider. Helt ovetandes om eventuella stilar och så vidare men uppskattar en torr och törstsläckande cider vilket brukar innebära att den kommer från Frankrike eller brittiska öarna.
    Ser fram emot mer cider i bloggen inklusive om jäsmästaren hund :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s