Nu vet vi svaret – Fourpure blev nästa

Medan svallvågorna gick höga i diskussionen om Heinekens inköp i Beavertown så ökade en annan ständigt återkommande diskussion i intensitet. Den om vilket bryggeri som skulle bli nästa att köpas upp. Den har i princip pågått med varierat intresse sedan Meantime sålde till SAB Miller. Nu vet vi svaret. Nästa blev Fourpure, ett av Bermendsay Beer Mile bryggerierna, som så sent som i fjol investerade 2 miljoner pund i nytt bryggverk och utökad jäskapacitet så att de nu kan producera 6 miljoner liter per år.

Jag har inte själv besökt bryggeriet sedan de utökade och byggde om sitt tapproom men kamrater till mig sade att de kändes expansiva men samtidigt gemytliga. Hur nu ett bryggeri med 70 anställda kan kännas gemytligt men det kan det givetvis.

By The Horns, Imperial Stout, Ölflaskor, London, Karlströms Malt
Någonstans i högen ligger det en eller två flaskor Fourpure

Köpare är Lion, en australiensisk firma som har bland annat Little Creatures, White Rabbit, och Emerson’s under sina vingar. Själva ägs de av Kirin, det japanska bryggeribolaget som i sin tur äger 24,5% av Brooklyn Brewery.

Jag gissar att det är i ljuset av Camden, Brixton och nu senast Beavertown som Dan Lowe väljer att uttrycka sig som han gör. Han säger att det kommer att bli förändringar, det kommer att ske nya saker. Annars hade det inte varit någon mening med att sälja. Det råder i detta fallet heller ingen tvekan om hur försäljningen ser ut. Lion har köpt 100% av Fourpure men vi får inte veta summan. Både Dan och Tom Lowe kommer arbeta kvar. Däremot framhäver Fourpure på sin blogg att ölen, kulturen och människorna kommer vara de samma. Låter som att inget ska ändras, allt ska bara bli bättre och vi kan ta ännu en runda med den snart tröttsamma diskussionen om vad ett hantverksbryggeri/craft brewer är. Jag säger som senast, vill du känna dig säker så handla bara av ett bryggeri där du nu och då ser den som brygger ölen, paketerar ölen, säljer ölen, tar betalt för ölen eller levererar ölen. Jag är dock säker på att Fourpure inte kommer att röra upp samma svallvågor som Beavertown. Det handlar om flera orsaker. Dels låter Lion lite ofarligare men man ska inte glömma bort att de sköter en hel del av Heinekens affärer i den delen av världen. Framförallt så har inte Fourpure alls på samma vis slagit på stora trumman om craft beer, oberoende eller förkastligheten hos de stora.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s