Extravaganza, frågan om att hoppa av eller inte

tomma-olglas-olprovning-london-karlstroms-malt
Resterna efter en provsmakning

Jag håller mig kvar lite vid Beavertown, uppköp och det eventuella moraliska dilemmat att hoppa av en ölfestival. Gissa om jag är glad över att inte ha Sam Millards jobb som kommunikatör på Beavertown. Egentligen inte heller hos Brew By Numbers, Cloudwater eller de andra heller för de får en hel del negativ kritik också. De svenska bryggerierna verkar klara sig undan från en släng av sleven.

Låt oss ta det från början.
– Beavertown arrangerar en kanonfestival 2017 och många av världens hetaste bryggerier bokar upp sig för 2018 års event. Listan från 9:e april är imponerande.
– Heineken köper en okänd andel för en okänd summa av Beavertown. (Uppenbarligen var detta inget problem för Logan Plant trots hans inledningstal förra året. Det, om något, irriterar mig)
– En större mängd bryggerier hoppar av festivalen i protest mot Heinekens inträde.

Murphys trekommafem, Karlströms Malt
Otänkbar att dricka?

Så långt är det ganska rätt fram men här börjar frågorna hopa sig hos mig och jag funderar i termer av talesättet ”Det finns olika grader i helvetet också” Jag tror att det ursprungligen kommer från Dantes men är inte helt säker. I det här fallet finns det olika vägar i helvetet också, eller utgångspunkter.

Låt oss börja med detta med oberoende bryggerier.
Hantverksbryggerier/Craft ska vara oberoende. Sedan är ju frågan om i vilken grad. Inga banklån? Ingen utomstående med mer än 10%, 25%, 49% eller är det okej så länge det inte handlar om någon aktör inom branschen? Den senare ståndpunkten håller BrewDog t.ex. högt. De blir irriterade och drar sig ur Extravaganza eftersom det är Heineken som köper in sig medan de själva anser sig oberoende (och Punk) eftersom TSG Consumer Partners som köpte in sig hos skottarna inte driver egen verksamhet. Däremot har de betydande intressen i bland annat Pabst Blue Ribbon så helt utanför ölbranschen står de inte. Inte alls lätt skulle jag säga. Är man oberoende om man äger sitt bryggeri men har distributionsavtal med t.ex. Spendrups, Åbro eller Carlsberg för att hålla sig till våran egen damm. Visst låter det ofarligare med CraftSweden eller Martin&Servera föra att inte tala om Granqvist? Otroligt svår fråga detta med oberoende. Läs vidare med precis eran egna definition för efter denna långa inledning så tar vi nästa dilemma.

Öldrickarna
lordag-morgon-partizan-brewery-london-karlstroms-maltInnan man hoppar av en sådan här festival så hoppas jag att man funderar igenom sitt ställningstagande även med slutkonsumenten i tankarna. Folket som dricker bryggeriernas öl och som har satsat en hel del pengar för att komma till festivalen. Det handlar inte bara om de £40+5 som det har betalat för biljetten utan även hotell och resa dit. I vissa fall flygresa, stora summor i en privatekonomi. Sviker man inte sina kunder om man backar ur? Det har varit många arga röster på sociala medier men av det jag har läst så överväger definitivt de positiva. Det kan mycket väl vara så att de som har köpt biljett är argare och de som inte har köpt är dem som hejar på besluten. Ett eller två bryggerier hade inte gjort någon skillnad heller men nu handlar det om hälften och lite drygt det som har backat ur. Så här stort rabalder tror jag inte ens Heineken hade räknat med, absolut inte Beavertown. De mindre nöjda handlar till största delen skulle jag säga om folk som har köpt sina biljetter och som nu blir snuvade på sin festival. Skulle verkligen Brew By Numbers, Stone Brewing, Stigberget eller Jester Kings ha blivit ihopkopplade med Heineken om de hade deltagit i Beavertown? Jester Kings får sin öl såld i Europa av Saveur Biere som delvis ägs av AB InBev. Borde de inte bojkotta dem också? Grader i helvetet! Enligt bryggeriet själva så säljer de bara till Drikkeriget som i sin tur då troligen säljer vidare. Kommer de nu sluta handla med Drikkeriget av rädsla att bli sammankopplade med AB InBev?

Den stora anledningen till missnöje verkar vara att man känner att det bara blir ett slag i luften mot Heineken, ett slag som bara drabbar de (hantverks)ölsdrickare som har köpt biljetter till festivalen.

En annan vinklig är bryggeriernas egna ansvar. Uppköpet av Beavertown har det pratats om under längre tid. Det har småviskats och gissats, spekulerats och fantiserats. Nog borde väl ett bryggeri som Cloudwater ha hört något. De skriver nämligen, hade vi veta om att detta var på gång hade vi dragit oss ur för länge sedan. För de svenska bryggerierna tycker jag sammarbetet med Spendrups i sig borde ha varit en varningsklocka för att Beavertown var på väg att lämna craft-sidan. För det tycker jag att de har gjort.

Logan Plant
Fortfarande ett av mina absolut bästa bryggeribesök

Själv har jag väldigt svårt att bestämma mig. Å ena sidan har jag ingen biljett köpt men hade jag bokat plats till en festival med följande bryggerilista så hade jag nog varit nöjd. Så även om många hoppar av så finns det en hel del spännande kvar. Dock är det många russin som backat undan. Fast om vi ska ha någon förändring så krävs tydliga ställningstagande, inte bara av bryggerier utan även av oss öldrickare. Backa ur festivalen, man har två veckor på sig att få tillbaka £40 pund, annars kommer man att få £20 punds avdrag på priset. Har du bokat hotell och resa? London har mycket öl att erbjuda och det kommer säkerligen att erbjudas några alternativ.

Slutklämmen till både bryggerier och öldrickare. Skapa era egna definitioner gällande oberoende och vem som hör till den goda sidan men vill du vara säker som öldrickare så drick (lokala) öl från bryggerier där du nu och då har chansen att prata med dem som brygger ölen, packar ölen, kör ut ölen, skickar fakturor och allt annat. Då kan du själv avgöra om de är värda dina pengar eller inte.

2 reaktioner till “Extravaganza, frågan om att hoppa av eller inte

  1. Självklart är alla kopplingar till större distributörer = med att man inte har rätt att klaga. Allt annat är hyckleri.

    Är det någon som funderat/kommenterat kring hur liknande avtal förbättrat anställningar och rättigheter för de anställda på bryggerierna efter liknande uppköp?

    1. Jag kan inte se att Meantime, Camden eller nu då Beavertown har säkrat några jobb vid utförsäljningen men definitivt att London Fields och Brixton har gjort det i viss mån. Båda de två bryggerierna har varit små och ”struggeling”. London Fields hade ju t.om. slutat brygga. Fast om vi tittar på alla de som har jobbat vid London Fields som senare har gått vidare till nya anställningar inom industrin så tror jag inte att en konkurs hade förstört för dem Erferet bryggerifolk är det fortfarande brist på. et blir inte flera jobb för att man blir stor, snarare tvärt om. Tänk så många bryggare det skulle bhövas om ingen kokgryta vore större än 10 000 liter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s