Startar med Traquair Spring Ale

Då är jag igång igen med bloggandet! Jag har verkligen saknat mitt bloggande men ibland får man inte göra det man vill. Eller för att citera Rickfors ”Att göra det man måste är att göra det man vill” Nu ligger mycket på plats som det ska i mitt liv och jag kan hitta lite tid för bloggandet och vad kan vara en bättre dag en den första i en ny månad?

Jag har lite andra projekt på gång och nya idéer, nya planer men i slutändan så blir det nog inte så stor skillnad mot innan. Det skönaste med bloggande är att man gör precis som man vill. Inga krav på vad man ska skriva om. Alltså kan man plötsligt ändra inriktning och skriva om något helt annat. Funderar på att göra en djupdykning i ciderträsket. När jag är ute på pubrunda tar jag gärna en cider innan jag tar en avslutningsöl eller två. Sommartid brukar det också finnas cider i kylskåpet. Jag gillar min cider välkyld och svalkande. Är inte särdeles knusslig med vad som bjuds fast det ska inte vara alkoläsk. Nu är jag lite nyfiken på att köra en djupdykning i de fermenterade äpplenas värld. Kanske även steget vidare med destilerad version.

Traquair Spring Ale, Karlströms MaltDrar igång bloggandet i invanda spår således genom att beskriva en öl som jag är riktigt glad över att vi har fått hit till Sverige. Det är Traquairs Summer Ale. En vacker skapelse som inte alls stämde överens med mina förväntningar. Jag trodde att Traquair hade slagit till och gjort en sommarlätt, milt humlad, golden ale. Istället, vilket varken är sämre eller bättre, så kommer det en klassisk Traquairöl med tydlig hussmak. Jag har ingen aning om var jag fick denna villfarelse ifrån för innan den kom i ”Bolagets” listor så hade jag inte en aning om att den fanns. Enligt Ratebeer är den redan utgången och om det Celtic Castle skriver på sin hemsida stämmer så var det en tillfällighetsbryggning man gjorde utifrån ett recept som man hade använt 2014 under namnet Referendum vid sin egna Beyond Beer Festival.

En stilenlig Traquairöl alltså, mörk kopparfärgad fast inte med det djup som en alkoholstarkare öl har. Mörk bärnsten är inte fel att använda som beskrivning. Det skummar men man får arbeta lite för att bygga upp skummet och det försvinner inom kort.

Aromen är dominerad av fruktighet, fudge, maltighet, brödighet. Tydligt släktskap med övriga Traquairöl alltså. Sedan kommer smaken och inte minst munkänslan. Här börjat det det märkas att det är en betydligt lättare öl. Mindre kropp, inte så kraftiga smaker, humlen tittar fram mera och man delar in Traquairs öl i höst, vinter och vår så är House Alen hösten, Jacobiten vintern och detta är absolut våren/sommaren. Man har ökat humlenbeskan och eftersmaken är sommrigt torr.

Riktigt trevlig öl!

2 reaktioner till “Startar med Traquair Spring Ale

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s