Ölen i bakgrunden eller ölen i förgrunden? Alltid ölen i fokus!

Det här med rågöl har jag som sagt fnderat en del över och provat mig fram. Nu tror jag mig veta vad råg kan bidra med och det är just kryddighet som jag tar till. Jag har prövat att brygga två rågöl och utöver en vacker färg så bidrar det med något man kan kalla kryddighet. Förutom en bitter med allt för stor dos råg (40% Pale Ale och 60% rågmalt) så var det att äta rågbröd som ledde mig rätt och just kombinationen rågbröd och rågöl kan vara väldigt lyckad.

London Brick, Red Rye Ale,The Kernel, Karlströms Malt ver 2En fråga att beakta är den som rubriken ger. Att ölet ska vara i fokus kan kännas som en självklarhet men den behöver inte vara i förgrunden för att finnas i fokus. Det behöver inte vara en högljud, burdus öl som ropar på uppmärksamhet för att ölen ska vara i fokus. Det kan vara en maltig, mustig öl som bygger bakifrån. Som en god bitter till en nystekt hamburgare.

Jag bestämde mig för att köra den första varianten. Det blev stekta champinjoner på smörat rågbröd, lite vällagrad prästost och äg på toppen. Lite basilika och peppar men inte mycket mera. Lite salt på ägget säkert.

London Brick, Red Rye Ale,The Kernel, Karlströms MaltLondon Brick Red Rye Ale är en alkoholstin rågöl på 7,3% Utseendemässigt så är det en väldigt disig öl, inte alls aptitlig att titta på och uruselt skum men så fort man stoppar ner näsan i glaset är allt förlåtet, eller kanske inte riktigt. Men det är fyllt av kraft. Grapefrukt, sirap, apelsinskal och, överraskning! Rågbröd. Något som harmoniserar väl med maten.

Fruktiga toner, karamell, kryddiga smaker och med en tydlig beska som övergår i en torr och lång avslutning.

En riktigt trevlig öl, bra att den bara kommer i 33 cl flaskor för annars kunde det bli jobbigt för hjärnan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s