Brittiska öl med Peter M Eronsson

Utan att skryta men jag kan en hel del om brittisk öl. Att då få gå och lyssna på någon som kan lika mycket och lite till är otroligt stimulerande. Det var riktigt intressant med allt från ölval till hur han lade upp taktiken för att ge något till alla , för det var en rätt blandad publik. Tanken var att han skulle presentera sex olika öl, i olika stilar och olika bryggerier. Riktigt hur fritt han hade kunnat välja vet jag inte men i det urvalet hade han plockat fram Newcastle Brown Ale, Lia Fail, Landlord, Traquair House Ale, Twisted Thistle och London Porter.

Brittiska öl, Peter M Eronsson, Peter i fokus, Karlströms MaltHan gick ganska rakt på sak, presenterade Newcastle Brown Ale och besökarna provsmakade. Peter M Eronson passade på att med första ölens hjälp beskriva brittisk öl som relativt knäckig, karamellig i allmänhet. Att det var ett av kännetecknen som skiljer ut öl från öarna från dem på kontinenten och även i viss mån de från andra sidan Atlanten.

Peter blandade fakta med smaknötter i en skön avslappnad stil. Folk ställde frågor och ganska snart lämnade man Brown Ale som typ och gick in på Lia Fail. Nu pratades det om 60/-, 70/- o.s.v. och här hade kanske jag velat att han skulle sjunka in djupare men sex öl på en timme kräver tempo och det gäller att hålla en nivå för alla. Klassikerna Timothy Taylor Landlord presenterades precis som en sådan. Frågor om Pale Ale, bitters behandlades innan man snabbt rullade in på Traquair House Ale och det blev en del beskrivande om det minst sagt historiefyllda bryggeriet.

Brittiska öl, Peter M Eronsson, Öl i fokus, Karlströms MaltTesen om att Skotska öl ska vara rökiga och med lite humle sköts i sank med Twisted Thistel från Belhaven, Skotlands största bryggare.

Termen IPA förklarades och även vad som räknades som IPA innan amerikanarna humlade sönder den och vad som inte räknas som IPA idag. (ordvalet humlade sönder är helt och hållet mitt egna men jag tror Peter M Eronsson håller med mig)

Avslutningsvis så landade man i London och porter/stoutstilarna. Sedvanligt så rundade föreläsare av med en omröstning om bästa ölen och till min stora glädje så vann Traquair House Ale. En upplösning som inte förvånade Peter för enligt hans teori, när man dricker ganska små volymer som på en provning så vinner gärna de smakrika, lite kraftigare, alkoholstarka ölen.

Får du chansen att lyssna på Peter M Eronsson så tycker jag definitivt du ska ta den. Du kommer få en timme god underhållning och en avslappnad stund.

2 reaktioner på ”Brittiska öl med Peter M Eronsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s