Portertorsdag utan brittisk porter/stout

Sitter här och njuter en egenbrygd stout ikväll. Tänkte dra lite på karamellerna från de brittiska öarna. Det kommer många torsdagar framöver.

Systembolaget har sedan en tid tillbaka förfinat sin indelning av öl som tidigare var synnerligen grov. Porter och Stout har numera tre stycken underkategorier, Torr porter och stout, söt porter och stout samt Imperial porter och stout. Som jag har förstått så anmäler producenten/distributören själv vilken kategori som ölen hör till. Ett bra initiativ tycker jag som är lovvärt men som ställer vissa frågor också.

Både Young’s Double Chocolate och BrewDog Jet Black Heart var söt, lite chokladiga och fyllda med vaniljtoner. Inte helt identiska men rejält lika varandra. Young’s Double Chocolate räknas som en torr stout medan Black Heart är en söt dito, varför?

Jet Black Heart, BrewDog, Karlströms MaltDet hade ju varit väldigt vackert om jag hade ett svar men det har jag absolut inte. Min gissning är att Young’s, som låg i fasta sortimentet när den finare indelningen infördes, lite slentrianmässigt hamnade i den kategorin. Totalt sett 21 sorter i ordinarie sortimentet. 14 av dessa är torr porter och stout, sex stycken är imperials och så ett

st_peters_cream_stout_detal

ensamt svart hjärta som söt stout/porter. Kan det vara så att torr stout säljer bättre än söt porter/stout precis som det är en klar nackdel att klassas som en mörk lager rent försäljningsmässigt.

 

 

 

Eller så är det så att mina smaklökar inte duger till att avgöra söt eller torr? Young’s Double Chocolate ligger på en två i smakklockan sötma medan Jet Black Heart har en 3a. Så, uppenbarligen missade jag en grav sötmaavvikelse.

Jag kontrar med att utse båda två som vinnare i den choklad och vaniljetyngda klassen. Young’s Double Chocolate kan sägas få upprättelse då jag konsekvent har undvikit den de senaste 5-6 åren men den stog sig väl mot BrewDogs söta skapelse. Hur bra var de jämfört med London Porter, St Peter’s eller varför inte kvällens vinnare, Draugen? Omöjligt att säga, en helt annan typ av öl men jag ser många flera dryckestillfällen för både imperial och icke-imperial porter/stout-öl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s