Sammanfatta mars månad – vilket går fort så det blir mest om stout/porter-provningen

Efter en seg start så kom jag igång igen. Jobb, förkylning, ork. Förklaringarna är många ibland men känner man inte för öl så gör man inte. Fast som sagt, det rullade igång och jag provade en hel del öl även den här månaden. Sitter nu och sippar på Proper Job, den som kom som ny i fasta sortimentet i mars månad. Den är precis så besk som jag vill ha en öl när jag vill ha en kraftig beska. Inte så mycket mera. Fin arom, tydlig citruston.

Tittar jag tillbaka på det som jag har bloggat om under mars månad vad det gäller öl så dominerar det svarta. En mindre bra BrewDog fast det beror nog mest på att jag inte gillar chilli som smakbrytare. I like to Moob it må ha ny etikett, häftigt namn men det är en oförklarlig öl enligt mig.

En whiskey, Jameson Signatur, kom med. En riktigt bra stapelwhiskey även om den bara säljs på travel retail. Humle skulle jag vilja lära mig mera om och lite trålande på nätet gav följande inlägg och så klargjorde jag min syn på Fuller’s uppköp, man vet inte. Har vi tur blir det fortsatt bra, vill det sig illa kan det vara ytterligare ett steg mot Big Beer för Fuller’s.

Jag har arrangerat en ambitiös porter/stoutprovning även om jag inte hade uppmärksammat att Plain Porter har utgått ur det ordinarie sortimentet så blev det nio trevliga öl var av två var jokrar. Jag ska återkomma med rapporter senare i månaden men jag kan redan nu erkänna att återigen har jag tvingats titta djupt ner i mina egna fördomar även om jag kände igen London Porter.

Provningen utfördes halvblint för alla deltagare. Mina gäster hade dessutom bara kännedom om sju av sorterna med namn. Fast innan vi lämnade in våra definitiva gissningar så avslöjade jag att det var Innis&Gunn Kindred Spirits samt Siren/Dugges Draugen som var jokrarna.

Vi började med att diskutera lite etiketter och förväntningar. Det kommer bli svårt var alla överens om även om jag fick känslan att ingen ville sticka ut huvudet för långt. Personligen trodde jag mi kunna känna igen flera av sorterna. Provningen delades i tre omgångar med tre öl i varje. Från början hade jag tänkt att vi skulle diska mellan varje omgång men redan efter den första så hade vi börjat spara på slattar för att jämföra med senare öl.

Eftersom det knappast var blodigt allvar så hade jag förberett liten charktallrik samt två ostsorter att mumsa på medan vi avslutade omgång två och medan vi inledde omgång tre. Min fru assisterade genom att blanda ölen och hälla upp. Hon kom själv på att inte hälla upp allt ur halvlitersflaskorna, för att inte ge oss den hjälpen. Hon visste heller inte vilka öl som var jokrar utan blandade helt och hållet efter tycke och smak.

De två jokrarna och kvällens avslutning, Karlströms Malt.jpgNär vi hade prövat igenom alla nio ölen och jag hade identifierat två Guinnesssorter, London Porter och kvällens i särklass godaste öl. Jag hade velat färdigt mellan Jet Black och Young’s Double Choclate. Försökte tänka positivt om de två sista och undrade om jag inte skulle kunna ha en sex, sju rätt? Tre rätt blev det till slut och detta mycket på grund av mina förutfattade meningar. Det är bra att prova öl blint. Men jag återkommer till detta.

Skål på er, nu ska ni se att värmen snart återvänder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s