BrewDog anmäls till EUIPO

Nytt namn på bryggeri och taproom, Karlströms Malt, 1 aprilEuropean Union Intellectual Property Office mottog en anmälan från Tidman Legal i Edinburgh. Advokatfirman som har specialiserat sig på varumärkesrättigheter arbetar för Heinekens räkning. Heineken köpte Scottish & Newcastle som i sin tur har köpt upp Caledonian Brewing Company och det är där historien började. En historia som riskerar att, om inte stjälpa, så i alla fall allvarligt störa den numera multinationella bryggaren BrewDog.

Låt oss ta det hela från början. Våren 2006 kom Sandy Orr (Försäljningsansvarig Storbritannien och Irland) samt Stephen Glancey (Pubansvarig) hos Caledonian fram till att det vore en bra ide att utveckla deras pubkedja genom att låta någonstans mellan 10 och 20 av deras 143 pubar få ett bryggverk installerat. Bryggeripubarna skulle mestadels brygga ”samma” sorter men det skulle finnas ett litet utrymme för att experimentera med ölen på varje pub. Hösten 2006 hade man valt ut 17 pubar som skulle få bli bryggeripubar och de fem första bryggverken på 2,5 bbl (cirka 200 liter) hade beställts från ABUK Advanced Brewing UK. Marknadsavdelningen arbetade för fullt och man arbetade fram ett temanamn för bryggeripubarna. Ordet Brew skulle på något vis in och kanske spelade det in att ena puben hette Horse & Hound och att en annan hette Ugly Duck. Man bestämde att pubarna skulle heta Brew&……välj djurnamn. Brew&Duck, Brew&Hound, Brew&Horse.

När sedan Scottish&Newcastle köpte upp Caledonian så var bryggeripubsidén en av de första som ströks i den ”strömlinjeformning” av företaget som genomgicks och det hela begravdes i kontorslokalerna som en skrotad idé.

I höstas blev nuvarande ägarna, Heineken UK Plc, påminda om de 17 varumärken som registrerades 2007 genom den avgift som ska betalas var tionde år. Ni är med, eller hur? Brew&Dolphin, Brew&Rat, Brew&Dog.

Nytt namn på bryggeri, Karlströms Malt, 1 april
Duck, Hound, Horse, Dolphin, Rat, Dog, Elephant, Cat, Grouse, Penguin, Whale, Pelican, Snake, Snail, Rooster, Kangaroo, Fox, Vulture, Cow och Raven var de djurnamn som Caledonian Brewing Company skyddade.

Robert Hamilton Paterson på Tidman Legal ser possitivt på sin klients krav om att den skotska bryggeriuppstickaren ska behöva ändra sitt namn. Min klient har rätten till namn Brew och Dog i samband med öl. Det finns ingen tvekan där och vi är övertygade EUIPO tänker samma som oss. Vad Heineken tänker använda namnet till är inte känt och inte heller vad Watt&Dickie kommer ändra sitt bryggerinamn till om Heineken får igenom sin vilja. ”Vårt första steg kommer bli att överklaga till Europadomstolen.” låter man medela från Ellon. Den del av företaget som opererar i USA kommer inte påverkas alls och kanske kan man med hjälp av överklagan dra ut på hela affären till efter Brexit och därmed slippa byta namn över huvudtaget.

Vad tycker ni att BrewDog skulle byta namn till?

2 reaktioner på ”BrewDog anmäls till EUIPO

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s