Farmhouse, Saison, Geuze, Suröl – begreppen är många – BBNo 18|07

Saison skulle mycket väl kunna vara den bredaste av all ölstilar som finns. Viss uppdelning börjar ske men eftersom de flesta utgår från sina egna idéer och tolkningar av beskrivningar snarare än kvarvarande kommersiella exempel så blir det spretigt. Givetvis har vi icon-öl som Saison Dupont att arbeta utifrån men hur som, stilen varierar. Ibland samlas den in under namnet Farmhouse och frågar man mig så passar syrlighet inte alls in i stilen och Geuze är något helt annat.

BBNo1807, Karlströms Malt.JPGJag hade glädjen att få pröva Brew By Numbers tolkning iform av 18|07. En Farmhouse i stilen Table Saison enligt etiketten. Tabel syftar på låg alkoholhalt, så att man kan ha den på bordet till middagen och närmast belga i sig av den. 3,6% gör att om den skulle komma till Sverige så hamnar den på Systembolaget med minsta marginal. Den här var dock inköpt på plats (Stort tack Daniel).

Väldigt tunn färg, citrongul, vetegul. Kritvitt skum som stannade kvar i glaset. Vackert med 75 cl flaska, speciellt om man tänker sig en sommardag med sillunch i trädgården.
Farmhouse/Saison är en typ av öl som inte har någon namnmässig tradition i England men det finns exempel på bryggerier som brygger liknande öl. Blue Anchor i Cornwall hade en tydlig farmhouse ale karaktär på sina öl. Aromen kan beskrivas lite slarvigt och svepande som rustik men faktum är att det är en bra beskrivning om man ska vara kortfattad. Gräsiga toner, sädig, brödig men med en slags grundton av citrus som ligger under det andra istället för uppe på som hos en frisk och fräsch IPA. Tunn kropp, knastertorr karaktär, pärlande kolsyra. Brödig, fruktiga smaker. Jordiga toner, melon och en svävande brettkaraktär över hela ölen. Viss, mjuk beska. Kort eftersmak som är väldigt lätt.

Inte någon dålig öl, har många kvalitéer och man har pressat ur en hel del karaktär ur sina 3,6% men det känns lite pang på saison utan att komma med några överraskningar. Vi rätt dag, rätt sällskap och i rätt humör som den här gången så är det en njutbar öl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s