Lite om brittiska humlesorter

Jag har haft ont i ben och rygg idag. Tokont, alltså har jag blivit mer än lämpligt stillasittande. Hoppas det går över till imorgon, torsdag imorgon och inte vilken torsdag som helst utan en dag för provning av många stout och porters. Hoppas jag återkommer med en ordentlig rapport i påskhelgen, imorgon kväll lär det knappast bli.

humle

Brittisk humle har inte det mest hippa ryktet. Vem jublar högt i skyn om någon skriver ”Torrhumlad med obskyra mängder East Kent Golding”? Faktum är att brittiska öl inte sällan är torrhumlade men inte med överdrivna mängder men för att locka fram lagom humlearom. Jag hittade lite kul fakta.

Från 1962 så har arealen minskat från dryga 8000 hektar till cirka 1000 hektar för tio år sedan när det planade ut. 2017 hade man närmare 2,5% ökning och totalt 51 kommersiella sorter. Goldings är den äldsta och dateras till 1790. En av de nyaste är Jester och en som heter något så exalterande som GP75, en klon från Wye Hops som fortfarande är i experimentstadiet. Små odlingsarealer som handplockas. Nästa steg är förbereda för större odlingar och se till att klonen kommer ut på marknaden. Jester är redan där. Givetvis är det suget efter nya sorters öl som driver fram nya sorters humle. Olicana, Archer, Endeavour och Ernest är andra nya sorter de senaste åren. Jag undrar om vi kommer se mera av brittisk humle i brittisk öl efter Brexit

2 reaktioner på ”Lite om brittiska humlesorter

  1. Kanske har inte Brexit så stor inverkan, det är väl mer amerikansk / australiensisk / nyzeeländsk humle som importeras än tysk / tjeckisk / slovensk som importeras? Eller?

    1. Jag upplever det som att Engelsk humle har setts med lite styvmoderliga ögon av många yngre bryggare. Givetvis är det så att man redan idag har handelshinder med Nya Zeeland, Australien och USA men skillnaden blir att UK inte kan vara transit för främst de två första länderna efter Brexit. Charles Faram t.ex. kan inte köpa in en stor mängd humle, packa om och skicka ut till hela europa. Fast företag har en förmåga att anpassa sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s