Jameson Signature

Jameson Signature, Karlströms Malt.JPGJameson Signature är en whiskey med en historia bakom namnet som känns enormt aktuell idag. Enligt storytellingen som man matar ut ihop med whiskeyn så ville John Jameson tidigt skydda sitt varumärke eller om det var att bygga upp det. På varje låda eller fat beroende på var man läser så skulle hans signatur finnas. Jag är mycket tveksam till att han skrev signaturen själv. Redan några decennier efter starten 1780 så var destilleriet på Bow Street världsledande och jag gissar att John Jameson precis som många andra förmögna, ledande irländare tillbringade mycket tid i London. Fast hans signatur kan givetvis ha varit ditmålad på allt som lämnade destilleriet. Detaljer, storyn är där och man kan alltid njuta av en god historia även om den är lite skarvad vilket jag ju inte vet helt och fast i detta läget. Lite sund skeptism skadar kanske inte heller vilket för oss över till dagens whiskeyindustri på Irland med massiv av nystartade projekt, varumärken och destilleriföretag men i grund och botten kommer all whiskey fortfarande från tre destillerier. Cooley och Cork i republiken samt maltwhiskeydestilleriet Bushmill i Nordirland. Jag kan bara tycka att det är synd att inte alla märken har en tydlig signatur på sina flaskor som talar om vilket destilleri det är som har bidragit med spriten i flaskorna. Nåväl, över till Signaturen

Färgen är gyllene gul, rätt lik standardutgåvan men lite ljusare än Black Barrel. Redan i aromen känner man att detta är något annat än den standard Jameson. Det luktar bredare och fylligare. Vaniljtoner, sherry, nötigt och så det klassiska Jameson signumet, blommighet.
Munkänslan är inledningsvis lite tunn men ge den lite tid så fyller den ut gommen väl. Ingen tung whiskey men mera kropp än de flesta irländare. Mycket sötma i smaken, honung, karamell, rik potstill-karaktär. Eftersmaken är värmande och mjuk.

En riktigt trevlig Jameson. Kan nog vara den bästa jag har prövat hittills. Inte riktigt i klass med Midletonbuteljeringarna men av IDLs buteljeringar som de använder varumärket Jameson till så är detta den bästa av de jag har smakat. Jag fick för mig att den ev. skulle fungera till Northen Monks I Like to Moob It Moob It men det gjorde det inte. Både ölen och whiskeyn fungerade fint med kvällsmackan (ljust bröd, rökt skinka och skagenröra och garnityr) men de fungerade inte alls tillsammans.
Säljs endast i travel retail-butiker

En reaktion till “Jameson Signature

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s