Guinnessost

Ost och öl är en riktigt skön kombination. En vällagrad prästost med en krispig och fruktig IPA, en italiensk kittost med ett glas strong ale eller varför inte ta fram drottningen av ostöl direkt iform av en klassisk barley wine som har fått lite viniösa toner av några års lagring.

Sedan kan kombinationen ske i osten. Jag prövade en cheddarost som hade smaksatts med Guinness. Det framgick inte av förpackningen vilken sorts Guinness som använts och jag fick inget svar på mina e-brev till den svenska importören. Lite synd att det ska vara så svårt med sådana uppgifter ibland.
Jag köpte osten mest för att den såg rolig ut och för att jag inte kan motstå att pröva olika saker. Det är en cheddarost i basen, en ganska mild variant som alltså har färgats med Guinness för smaksatts är svårt att säga. Jag hittar inga rostade toner, ingen extra syrlighet, inga humletoner eller något sådant. Det smakade bra men bidrog inte till någon annorlunda smakupplevelse. Utseendemässigt stack den givetvis ut rejält. Jag lade en bit vanlig cheddar vid sidan som jämförelse.

Lite roligt således, hittar jag den till bra pris kan jag tänka mig att köpa den igen men jag lägger hellre pengarna på lite godare cheddar.

Ölval till en sådan här lite lättare cheddar är inte helt enkelt. Det blir lätt övertag av ölen men en maltig öl, gärna med stor kropp. Jag provade med Fuller’s 1848 och deras Vintage Ale 2016 men vintagen blev på tok för mycket så 1848 blir rekommendationen. Gissar att det funkar bra med ESB också.

Cheddarost smaksatt med Guinness, Karlströms Malt

En reaktion till “Guinnessost

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s