BrewDog Libertine Black Ale

Libertine Black Ale, Liggande flaskaSvartvit, Karlströms Malt
Fortsätter på den inslagna B. Dylan-vägen genom att konvertera bilden till svartvitt.

Efter en dryg veckas uppehåll rullar jag igång med en oförståelig öltyp. Svart IPAn. Den ska smaka men framförallt lukta som en IPA fast färgen ska vara kolsvart. Ibland ser man tankegångar om att den svarta malten inte ska ge något nämnvärt smakbidrag, vad är då meningen med öltypen? Det handlar om att man dricker med alla sinnena och inte bara med sinnena utan även med förväntningarna. Förväntningar som inte uppfylls ger en ny dimension. Det ska inte vara rostade toner som framhävs, det ska inte bjudas portersötma utan färgen till trots ska det vara en IPA. Kanske med en antydan till andra aromer, mera svartavinbär än citrus, mera knäck än sädighet men samtidigt samma sak.

Libertine Black Ale, Svartvit, Karlströms Malt.JPGOfta misslyckas detta tycker jag. Öltypen kanske inte är alls svårförstålig men den är sannerligen svårbrygd. Någonstans krockar det bland ingredienserna, eller om det är jäsningen eller något helt annat. Jag plockar fram Raven från Thornbridge ur minnet och även Brew By Numbers nummer 15. Inte förvånande har Kernel lyckats med en SvartIPA också men samtidigt skulle jag kunna nämna 7-8 stycken som jag inte har gillat. Det väger definitivt över åt det hållet när det gäller den här stilen. Det blir lätt felsmaker upplever jag. Tuggummi, bränt gummi, metalliskt med mera.

Libertine Black Ale hör till de positiva. Fin arom, lätt, krispig kropp som kompletteras med en balanserad beska. Svart som den bästa, torra stouten. Fint skum med mochafärg. Aromen domineras av citrus, tall, persika och annans. Stor mäktig arom utan att kännas grumlig.

Smaken är ännu mera renodlat stringent. Det kommer antydan till rostade toner, till choklad, till lakrits men det ligger där och småputtrar utan att egentligen komma fram.
Riktigt skönt bett i efterbeskan som gör att an längtar efter en ny klunk.

Detta är något av det bästa BrewDog presterar. Punk IPA, Paradox, Tokyo* och så Libertine. Ska bli spännande att se vad jag tycker om den flaskan jag har stående kvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s