Varför är cider en självklar del hos Camra, på ölfestivaler och annat ”ölrelaterat” i UK

Det här inlägget har jag tänkt skriva ett tag men det har inte blivit att. Plötsligt triggades det igång av en kommentar från Magnus Rönnerup där han helt riktigt påpekade att jag ibland skriver inlägg som faktiskt inte har ett ord med om öl.

Tittar man på min blogg så tror jag att man skulle säga att det är en ölblogg både först och främst. Sedan smyger jag in ett och annat inlägg om whiskey, ibland om mat och sedan finns det några år gamla inlägg om Calvados. Vad det gäller cider, som jag gärna dricker ett glas eller två av ibland, så finns det väldigt få inlägg. Två stycken recensioner hittade jag och då är det inte ens hälften så många som den avsomnade kategorin i min blogg, ginger beer.

Severn Cider, Perry, Box, Perry in the box, The Harp, Karlströms Malt
Det är inte alltid som cider eller perry serveras på det snyggaste viset

Kollar man i England så är cider däremot en helt naturlig del av ölkulturen. Precis som de flesta har någon internationell lager och Guinness på keg som komplement till sitt caskutbud så har de även cider. Kan vara handpumpad, hantverkstillverkad men inte sällan är det mera standardiserade saker vi pratar om. Även på ölfestivaler har cider ofta sin givna plats. Allt från små till den största av de alla Great British Beer Festival. CAMRA har alltid med information om sina pubar säljer cider eller det närsläktade perry (cider fast gjort på päron) och man har även en kategorin för cider och perry när man utser Champions of the year. Det tar absolut inte plats som likvärdig till ölen men cider finns alltid närvarande. Personligen så är det inte sällan som en bra öldag i England avslutas med ett glas, friskt, pärlande, syrlig cider. Jag får nog ta och ägna utbudet av cider lite mera uppmärksamhet.

På samma sätt har alltså whiskey varit en naturlig del för mig att skriva om. Det var faktiskt whiskey jag var insnöad mest på i början. Jag har sett på det hela som att Karlströms Malt är en ölblogg och jag publicerar allt jag skriver på Facebooksidan ”Ölbloggar i Sverige”. Nu vet jag inte, för det kan vara svårt i text att uppfatta nyanser, om Magnus Rönnerup syftade till att få mig sluta publicera på Facebooksidan mina blogginlägg som inte handlar om öl men jag tänkte att det kanske var flera som retade upp sig på det och det vill jag absolut inte. Om ni alltså tycker jag ska sluta upp med det, lägg en kommentar om det nedan. Blir ni många så lovar jag att hålla fingrarna borta med sådana inlägg och bara publicera strikt ölrelaterade inlägg. När ni ändå är igång och kommenterar så kom gärna med förslag på vad ni gillar att läsa om på bloggen. Återkoppling är alltid trevligt.

2 reaktioner på ”Varför är cider en självklar del hos Camra, på ölfestivaler och annat ”ölrelaterat” i UK

  1. Historia, historia… Cider, annat än läskvarianten, motarbetades aktivt från att komma in på den svenska marknaden i allmänhet fram till 1995. ”Vi behöver inte en söt lättdrucken alkoholhaltig dryck i Sverige”.

  2. Jag tycker ett och annat inlägg om annat än just öl är trevligt att läsa. När det kommer till just cider är jag på samma spår som dig Uffe. Jag tar gärna en cider på till exempel en ölmässa eller festival för att bryta av lite.
    Kom att tänka på när vi var på ölresa i London i våras och vi var, om jag inte minns fel, på The Nags Head med alla modellflygplanen i taket. Jag beställer där en cider som det sista innan vi ska dra oss mot hotellet. En gäst som sitter vid bardisken säger då nåt i stil med ”You shouldn’t drink that…”. Och du Uffe blev lite sugen på att gå och prata honom till rätta :-)

    För övrigt så gillar jag bredden på inläggen här i bloggen. Och att tonvikten ligger på det brittiska.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s