Två fantastiska öl i källaren

Jag har två fantastiska öl i min källare. Eller, den ena är lite tveksam även fast det är ”samma” sort. Det handlar om Prize Old Ale från bryggeriet Gale’s. Det finns en hel historia bakom dessa två flaskor som gör att jag vårdar dem ömt och undrar vad som ska få mig att öppna dem.

En gång, för vad som känns som väldigt, väldigt länge sedan. Det bör ha varit januari 2004, jag är inte riktigt säker. 2005 är möjligt också. Jag hade lite långsamt upptäckt vilken fantastisk dryck öl är och jag höll noga koll på när det kom nyheter på Systembolaget. Detta var inte varje månad som nu utan mera sällan. Jag hade köpt en flaska som såg väldigt spännande ut. Lite retroetikett, rött sigillpapper och den skulle vara en old ale. Jag hade absolut inte koll på vad en Old Ale var men svaret fanns i M. Jacksons Stora Ölbock.

Prize Old Ale, både Horndean och ChiswickGröna Husets Ölssällskap var bildat och vi träffades regelbundet och en av de snart traditionella händelserna var Göteborgsresan. Tidigt förmiddagståg ner till Göteborg och sedan gå runt på dessa fantastiska pubar med sina otroliga öl och bara njuta, tjöta hela dagen. Vi kunde inte ens hålla oss så länge utan brukade ha med oss en färdöl på tåget ner till Göteborg. Jag hade valt ut just denna Prize Old Ale men en magsjuk fru och en liten dotter gjorde att jag fick hoppa över resan. Istället gick jag och gladde mig åt att få öppna ölen på kvällen istället.

På kväll kom så den totala överraskningen och jag kan än idag önska att jag hade fått den på tåget. Det var ingen kronkapsyl, det var en naturkork i flaskan!!! Bara hos belgiska öl hade jag sett detta tidigare och då med grimma och champagnekork. Den här korken var nedtryckt och det behövdes korkskruv för att öppna den. Spännande var bara förnamnet och vilken upplevelse. Syrligt, frisk, komplext och långt, långt, långt ifrån vad jag trodde öl var möjligt. Min väg in i surölen helt enkelt. Jag köpte några flaskor till av dessa dyra droppar och en av dem står kvar i källaren fortfarande.

2006 köpte Fuller’s upp bryggeriet Gale’s och lade ner det samma. Man valde tidigt att lägga ner vissa av Gale’s produkter. Primärt var det deras pubar i södra England som var anledningen till att man köpte bryggeriet. Bryggeriet var enligt Mr Keeling i stort behov av upprustning eller nedläggning när Fuller’s tog över. Alternativet till flytt var stora ekonomiska satsningar medan en flytt innebar minimala förändringar på Griffinbryggeriet. Man flyttade alltså mycket av produktionen till Chiswick men t.ex. Prize Old Ale lads ner fort. Som jag uppfattade Mr Keeling i Göteborg 2015 så var det en fråga om plats och att man inte ville ha ekcisterner på Griffinbryggeriet. Jag skrev då på bloggen att jag alltid har haft en känsla av att Fuller’sfolket inte riktigt har samma hjärta för Gales som de har för sina Fullersprodukter. Inte särskilt konstigt och John Keeling gjorde inget för att ändra min uppfattning även om han inte ville bekräfta den. Vad det gällde Prize Old Ale så försökte man brygga den men eftersom man inte hade tillgång till ekfat utan försökte efterlikna den processen genom att inokulera brettanomyces så blev det inte alls lika bra. Tyckte jag då. Det är en sådan flaska jag har stående. Frågan är vid vilket tillfälle jag ska satsa dessa rariteter OCH kommer de leva upp till min egna hyp?

3 reaktioner till “Två fantastiska öl i källaren

    1. Precis min tanke, har dessa öl redan övergått till souvenirer? Jag vägrar kalla dem ting för de har defitivt själ. Whiskey och vinbranchen har haft detta sedan länge. Flaskor i limiterade släpp köps för att senare säljas vidare med förtjänst. Ardbeg är nog ett av de bättre exemplen.
      Kanske är bra för ölbranchen om vi går mot detta men jag gillar det inte. Drycker ska drickas, frågan är bara när jag ska öppna dem… det gäller att hitta rätt tillfälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s