Statistik från Systembolaget

cropped-pubclips-3.jpgSom brukligt är så tänker jag studera den brittiska ölförsäljningen. Jag gör som tidigare, tittar över lag men delar även in i de olika ländernas försäljning. Jag hade tänkt att börja med sorgebarnet Wales men det var värre än jag tänkt mig så jag sparar på detta. Ska se om jag kan få lite kommentarer. Istället kollar vi in Storbritannien och Irland tillsammans. Totalt sett så backar brittisk öl i försäljning på Systembolaget med 160 000 liter. Från 4 525 000 liter till 4 364 000 liter. Newcastle Brown Ale står för en hel del av det tappet. Jag undrar vilka öl folk har köpt istället. Nästan hundra tusen liter pratar vi om, mer än halva sänkningen alltså. När man lägger ihop flaska och burk för Punk IPA så får vi följande lista. (Förra årets placering inom parentes.)

Brewdog Punk IPA (2)                        639857 liter
Newcastle Brown Ale (1)                   582685 liter
Guinness Draught (3)                         326594 liter
Innis & Gunn Oak Aged Beer (4)      269816 liter
Innis & Gunn Rum Red Sky (5)         168167 liter
Fuller’s London Pride (9)                   160665 liter
Innis Gunn Toasted IPA (6)                154423 liter
Fuller’s ESB (8)                                     153924 liter
Guinness Extra Stout (10)                  129652 liter
Fuller’s India Pale Ale (7)                   122142 liter

Brewdog, Punk IPA, Karlströms Malt.jpgBland dessa öl så backar alla utom Guinness Draught som ökar med 9600 liter och Extra Stouten är den som minskar minst med blygsamma 550 liter. Tillsammans backar topp tio med 248 000 liter så min första tanke var att vi skulle ha många flera öl 2016 totalt sätt eller att typ platserna 11 till 30 sålde mycket bättre i år än i fjol.

Jag kopierade raden med siffror och körde en snabbanalys av siffrorna. Den visade att vi ska ner till öl nummer 20 på listan innan vi börjar se bättre siffror än förra året men å andra sidan så hämtar dessa öl hem desto mera. Fast när jag tittade på närmare på vilka öl detta kunde vara så ser jag att kategorierna inte stämmer mellan 2016 och 2017. Ginger Beer och alkoholfritt ställer till det för mig i sorteringen. Så troligen är siffrorna ännu sämre om man ser på starkölen. Jag får återkomma lite vart efter, kanske passa på att sitta med en öl eller två samtidigt.

Guinness Export Stout, Irländska öl, Karlströms MaltJag noterar också att Fuller’s London Pride numera är Fuller’s bäst säljande öl. Jag tror inte det har hänt innan. Jag ska gräva lite i statistiken, jag kan absolut ha fel men det är en magkänsla.

Hur är det med er som läser min blogg, har ni minskat eran konsumtion av brittiska öl? Jag skrev förra året, bara man köper svenskt istället så gör det mig inte så mycket. Att Newcastle Brown Ale minskar känns närmast uppfriskande. Kul med lite ombyte i toppen.

Mawson Arms

2 reaktioner på ”Statistik från Systembolaget

  1. För mig så har konsumtionen av Fuller’s London Porter minskat, liksom St Austell Proper Job. Den senare har i stort ersatts av Spendrups BB Ship Of IPA.

    Under hösten har jag slutet beställa Timothy Taylor Landlord – Fuller’s London Pride är nästan lika bra och enklare att köpa.

  2. Jag tror snarare jag har ökat min konsumtion av brittisk öl i år, mycket p g a att Granny McGargles Red Ale dök upp som ett trevligt alternativ i det annars väldigt begränsade utbudet av mellanöl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s